Autopro Blog Dehogy szűnik meg 400 ezer munkahely

Dehogy szűnik meg 400 ezer munkahely

Pardavi Mariann | 2016.11.02 06:30

Dehogy szűnik meg 400 ezer munkahely

A napokban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy a mintegy négymillió magyar munkahelyből akár 350-400 ezer is megszűnhet a digitalizáció elterjedése miatt. Talán nem fogalmazott egyértelműen, vagy talán nem hallotta meg az üzenet többi részét a média, de a legtöbb hírben úgy kapott szárnyra ez, hogy a robotok elveszik a magyarok munkahelyét. A digitalizáció azonban nem arról szól, hogy emberek nincstelenné válnak és családokat tesznek utcára a robotok.

Hirdetés

Sokan és sokat emlegetik az ipar 4.0-t, ami egy igen nehezen körülírható fogalom. A kifejezés a negyedik ipari forradalomra utalva a gyártási módszerek alapvető megváltozását elhozó időszak összefoglaló neve. Az új típusú termelési filozófia talán a legtalálóbb kifejezés erre, amit olyan fogalmak kísérnek, mint a robotika, az automatizálás, az egymással kommunikáló robotok, a felhőplatform, a big data, a dolgok internete… A kinyert adatokat helyesen felhasználva, olyan idilli állapot érhető el, amelynek révén megvalósul az optimális gyártási tevékenység, ahol a dolgozók a termelés ritmusát követve a leghatékonyabban tudnak együttműködni a robotokkal. A pontosan kiszámolt rendben végzett munka nulla selejtet fog termelni, ahol nincs elfecsérelt munkaidő és alapanyag.

Ez a folyamat rendkívül sok átalakulással jár. Egyrészről meg kell teremteni a technikai feltételeket, ami rengeteg pénzbe kerül. Az ideális gyártás megvalósulásának az az egyik feltétele, hogy azonos fejlettségi szinten lévő berendezések alkossák a gyárat. Az átalakulás másik része pedig a jól működő rendszert kiszolgáló munkatársakat érinti. Ez az idilli gyártás ugyanis arra épül, hogy az ember gondolkozik, a robot pedig teszi a dolgát. A robotok elvégzik az egyszerű, unalmas, veszélyes és sok kosszal járó munkát. Az embernek pedig az a feladata, hogy uralja, programozza a rendszert. A nemzetgazdasági miniszter által hangoztatott 350-400 ezer ember munkája tehát nem megszűnik, hanem – ha jól menedzselik az ipar szereplői a folyamatokat – átalakul értékesebbé. Nagy szerep jut ebben az oktatásnak és a vállalati képzéseknek. Előbbi során olyan embereket kell képezni, akik képesek eligazodni ebben az új gyártásban, míg a vállalati belső képzések során azt a célt kell kitűzni, hogy felszámolják a már meglévő alkalmazottak digitális írástudatlanságát.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink