Autopro Blog Az autód üzeni: bízd rám a vezetést!

Az autód üzeni: bízd rám a vezetést!

ContiBlogger | 2015.09.21 14:51

Az autód üzeni: bízd rám a vezetést!

Elengedett kézzel suhanni az autópályán, nyugalomban, stresszmentesen – bizonyára sokan vágynak rá. A járműipar azon fáradozik, hogy egy hosszú utazás végén ne kimerülten szálljunk ki a kocsiból.

Hirdetés

Nulla közúti baleset, tiszta levegő, kényelmesebbn intelligens járművek – e szempontok mentén fejleszti az iparág vezető beszállítója, a Continental a sofőr nélküli technológiát.

A „nulla” baleseti szint eléréséhez az első lépést a vezetést segítő berendezések jelentik. Vállalatunk úgy látja, az automata, vagy önvezető gépkocsik magas szintű elfogadása folyamatosan növekedni fog az egyre fejlettebb vezetést segítő rendszerek révén. Ezek már egyáltalán nem ismeretlenek az autósok körében, gondoljunk csak a sávelhagyásra figyelmeztető, illetve korrigáló berendezésre, vagy a sebességkorlátozó táblákat észlelő riasztóra.

Igen ám, csakhogy a vezetőt támogató elektronikától a teljesen automatikus vezetésig igen nagy lépésre van szükség, műszaki és jogi értelemben egyaránt. A máig hatályban lévő 1968-as bécsi közúti egyezmény ugyanis előírja, hogy a vezetőknek mindenkor uralniuk kell a járművüket. Vagyis az automata autózás jelenleg nem megengedett. Tilos.

Miután a Continental úttörő munkát végez a teljesen automatizált autózás érdekében, cégünk üdvözöli a rendszer tesztelésére szánt közlekedési területek létrehozásának szándékát. Most már a törvényhozókon a sor, hogy első lépésként megteremtsék a jogi keretet az önvezető gépkocsik használatához az autópályákon.

A konszernünk által fejlesztett, illetve fejlesztés alatt álló, önállóan működő egységek mindegyike – mint például a kocsit a vezető nélkül beparkoló berendezés – a jövő önvezető autójának egy-egy eleme. A technológia, a tudás már ma is adott hozzá, hogy a holnap autóiban kényelmesen hátradőlve gyönyörködjünk a tájban, intézzük az ügyeinket, vagy társalogjunk utastársainkkal, amíg a technika teszi a dolgát.

Kiemelt Partnereink