Techtogether Talmácsi Gábor: A motoron flow állapot van

Talmácsi Gábor: A motoron flow állapot van

Wurmbrandt András | 2016.10.21 14:30

Talmácsi Gábor: A motoron flow állapot van

Versenyezni egy érdekes állapot, amiből visszatérve a való világba, egy kicsit távolinak tűnik minden, és innen nézve néha túl bátornak vagy bevállalósnak látszik az, amit a pályán csináltam- mondta Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-versenyző, a MotoGP 125 cm³-es kategóriájának világbajnoka portálunknak, miután fiataloknak tartott előadást az Automotive Hungary Kiállítás Techtogether színpadán.

Hirdetés

- Az előbb itt a Techtogether színpadán megmutattál a fiataloknak egy videót az egyik legizgalmasabb versenyedről. Gondolom, nem először nézted vissza ezt, hatással van még rád?
- Ez egy emocionális töltet. Nemcsak azért, mert rólam szól ez a videó, hanem azért is mert ez az időszak meghatározó volt a magyar motorsport életében is. Egyébként néha rácsodálkozom ezekre videókra: jé, ez én vagyok? De ez azért van, mert a motoron egy flow állapot van, amit talán nem is lehet szavakba önteni. Minden automatikussá válik, és egy teljesen más, önkívületi állapotba kerül a versenyző, aminek következtében az ember memóriája is teljesen megváltozik. Ez tényleg egy érdekes állapot, amiből visszatérve a való világba egy kicsit távolinak tűnik minden, és innen nézve néha túl bátornak vagy bevállalósnak látszik az, amit a pályán csináltam.

- Akkor ezek ott a pályán nem tudatos döntések, hanem inkább ösztönösek? Csak mert kívülről nézve kifejezetten okos, taktikus húzásoknak látszanak, amiket a versenyen művelsz.
- De ezek tudatos döntések, kanyarról kanyarra szét lehetne szedni a versenyt, hogy milyen gondolatok jártak közben a fejemben: hol kell hátsó féket nyomni, hova kell, hogy pozícionáljam magam, milyen gyors a motorom? Felmértem az ellenfelek motorjának a teljesítményét, felmértem az ellenfelek tudását kanyarról kanyarra, ez egy stratégia volt, a végén pedig taktika a befutóra, hogy hogyan lehet a győzelmet megcsinálni.
De természetesen még ha tudatos vagyok is, akkor is benne van, hogy nem úgy jönnek össze a dolgok, hiszen ezredek, századok döntenek a végén. Egyébként ezekre a helyzetekre édesapám készített fel, már gyerekkoromban is, hogy mindig használjam a fejem, meglegyen a sportintelligenciám, mert csak húzni a gázt, az kevés.

- A szóban forgó verseny, amit végül megnyertél, láttuk, nem indult számodra kedvezően. Tudom, hogy manapság a sportban szerzett tapasztalataidat felhasználva coachinggal is foglalkozol. Te hogyan tuningoltad magad, neked mi adott ott erőt ahhoz, hogy egy kudarcos helyzetből végül a csúcsra juss?
- A gondolatok fontosak, és maga az, hogy szeressük, amit csinálunk. A rajt utáni pillanatokban el voltam keseredve, de olyan emberek voltak körülöttem, akik mindig tudtak motiválni, jó kedvre deríteni, és a tudat, hogy ott vannak, segített. Azt gondolom, hogy az életünk menedzseléséhez szorosan hozzátartozik az, hogy milyen emberekkel vesszük körbe magunkat. Mert olyanok leszünk, mint akik körbevesznek minket. Én tudatosan figyelek erre. Engem nagyon jó emberek vesznek körül, úgy válogattam meg a csapatomat, hogy motivált tudjak maradni. A sikerhez ez is hozzátartozik: kell egy jó csapat. Ez így van a sportban, az üzleti világban, mindenhol.

- Ha már az üzleti világot említed, a Talmácsi név ma már nemcsak a sporthoz kapcsolódik, hanem egy cégcsoportot is fémjelez. Az üzleti életben is tudod kamatoztatni azt, amit a sportban tanultál?
- Igen, nagyon fontos, hogy egy olyan stábbal dolgozom, akik meg tudják valósítani az én álmaimat, tudnak együttgondolkodni velem, és nem mindig kell leülni velük erről beszélgetni, hanem érzik ezt, és tudnak ebben gondolkodni.

- Egyébként hogy jött annak idején a MotoGP? Miért pont ez volt az az irány, amibe elmentél?
- Akkoriban ez volt a legnépszerűbb, és én olyan kategóriákban motoroztam, 125 köbcentiben, már a kisebb bajnokságokban is, hogy nem is volt igazából más. És maga a testi adottságom is kedvező volt ehhez a kategóriához. Megvolt a nemzetközi tapasztalatom, és megnéztük, hogy ez világbajnoki szinten hogy működik.

- És hova akarsz most eljutni, mik a terveid?
- Jelenleg saját cégcsoportomat menedzselem és irányítom. Minden egyes vállalkozásunknak megvan az önálló célja, és azokat fejlesztjük, ami éppen a legjobban megy.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink