Techtogether Pat Clarke: egy járműverseny a képzéssel összekapcsolva állhat igazán az ipar szolgálatába

Pat Clarke: egy járműverseny a képzéssel összekapcsolva állhat igazán az ipar szolgálatába

Gégény István | 2016.08.19 10:11

Pat Clarke: egy járműverseny a képzéssel összekapcsolva állhat igazán az ipar szolgálatába

A Formula Student programsorozat ausztrál atyjával a magyar futam nyitónapján beszélgettünk adrenalinról, csapatmunkáról, és arról, hogy miért kevéssé élvezetes a Formula-1 valamely csapatánál mérnökként dolgozni.

Hirdetés

- Miért döntött úgy, hogy tavaly után idén is ellátogat a messzi Ausztráliából ebbe a kicsi országba, mi vonzotta Gönyűre?
- A magyar Formula Student verseny különleges színfolt a számos országban megrendezett hasonló viadalok sorában. Sok esetben a versengés áll a középpontban, amivel nincs is semmi baj, nagyon szeretem a motorsportot. Viszonylag kevés az olyan versenyhelyszínek, rendezvények száma ugyanakkor, ahol ezt az élményt szorosan összekapcsolják, összefüggésben értelmezik a képzéssel. A győri szervezők nagy hangsúlyt fektetnek rá, hogy a szórakozás mellett a jövőre, az ipari hasznosulásra, az oktatásra is odafigyeljenek, vagyis ne önmagáról szóljon ez a néhány napos együttlét. A Formula Student Hungary egy kedves, barátságos rendezvény, amely mögött nagyon komoly háttér húzódik meg. Ez az a plusz, ami miatt szívesen jövök ide.

- Talán néhány itt jelenlévő fiatal fejében megfordul, hogy nem csupán leendő munkáltatójánál szerezhet jó pontokat a versenyek során gyűjtött tapasztalatokkal, hanem ez mondjuk a Formula-1 konstruktőri világába is jó belépő lehet.
- Biztosan állíthatom, hogy ez így van, hiszen számos korábbi FS csapattagról tudom, hogy valamely Formula-1 csapatnál helyezkedett el. Nemrég részt vettem egy másik ország hasonló versenyén, ahol három olyan fiatalember is bíróként volt jelen, akik egyetemistaként maguk is rajthoz álltak, most pedig a száguldó cirkusz csapatainak mérnöki stábját erősítik. Őszintén bevallom: igen hamar ki is szoktak kerülni onnan a mérnökök, jellemzően saját döntésük okán. Ezt nem nehéz megérteni, hiszen általában egy nagyon szűk területet bíznak rájuk, főként adatokat kell elemezniük. A szigorú biztonsági, adatvédelmi szabályozások miatt gyakran azt sem tudják, honnan származnak ezek az adatok, mire fogják őket használni, csak számolnak, elemeznek, igen szűkre szabott határok között. Ehhez képest a Formula Student színes, izgalmas világ, ahol egy csapattag szinte minden területbe belekóstolhat, kipróbálhatja magát.

- Jó úton halad tehát a Formula Student Hungary?
- Erre helyettem is választ ad az a tény, hogy 2 másodperc alatt betelt a regisztráció, s a környező országok mellett még Izraelből is jelenkeztek. Kétségkívül vannak nagy, kimagasló versenyek, ilyenek a német, brit, amerikai futamok. Ezekhez képest a magyar rendezvény méretét tekintve kicsinek számít, de nagyon jó irányba tart a Formula Student Hungary.

- Jövőre is eljön hazánkba Ausztráliából?
- Rajtam biztosan nem múlik. Amennyiben meghívnak, számítanak rám, szívesen segítem a jövő mérnökgenerációinak fejlődését, akár Magyarországon is.

Kiemelt Partnereink