Techtogether Ki teszi meg a legtöbb utat a legkevesebb energiával? – magyar csapatoknak is szurkolhatunk Londonban

Ki teszi meg a legtöbb utat a legkevesebb energiával? – magyar csapatoknak is szurkolhatunk Londonban

autopro.hu/P.M. | 2017.04.06 15:03

Ki teszi meg a legtöbb utat a legkevesebb energiával? – magyar csapatoknak is szurkolhatunk Londonban

A magyar fiatalok a május 25-én kezdődő négynapos Shell Eco-marathon versenyen mutatják be működés közben egyéves munkájuk eredményét a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Parkban.

Hirdetés

A különleges járművek egy speciálisan erre a célra, a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban kiépített 1,6 kilométeres városi útnak megfelelő pályán versenyeznek majd, hogy kiderüljön, ki tudja megtenni a legtöbb utat a legkevesebb energiával.

A lecke fel van adva az idei indulóknak, ugyanis tavaly egy francia team érte el a legnagyobb távolságot: a 2606 kilométeres eredményük annyit tesz, mintha csupán egyetlen liter üzemanyag felhasználásával tették volna meg oda-vissza a London és Milánó közötti távolságot.

Magyarországról idén négy team, három egyetemi és egy középiskolai csapat utazik Londonba. Az Óbudai Egyetem OECO csapata 2015-ben indult utoljára a megmérettetésen, és idén új csapattal, valamint egy teljesen új autóval száll versenybe. A csapatmenedzserük korábban elmondta szakportálunknak, hogy 2017-ben még karcsúbb kerékburkolatot alakítottak ki, így tovább tudták csökkenteni a légellenállást. Ezzel a karosszéria is egyre jobban közeledik a végleges forma kialakításához, amit igyekeznek a pilóta köré formálni.

Ezzel a járművel állnak rajthoz az Óbudai Egyetem hallgatói Londonban a Shell Eco-marathonon

Szintén új csapattagokkal erősítenek a Debreceni Egyetem hallgatói, akik annak ellenére, hogy tavaly vettek először részt, sikerrel vették az akadályokat: nemcsak átmentek a technikai vizsgálaton, de sikerült mért kört futniuk.

A tavaly harmadik helyen végzett SZEnergy Team, a győri Széchenyi István Egyetemen tevékenykedő csapat új futóművel és új csapatagokkal is készül, amellyel legalább annyira jó eredményt szeretnének elérni, mint az előző évben.

A SZEnergy Team csoportképe a 2016-os energiafutamon

Korábban azt nyilatkozták portálunknak, hogy idén több szempontból is nehezebb a felkészülés. Szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie az autó fékrendszerének, ezért a komplett tavalyi felfüggesztést át kell alakítaniuk. Mint közölték, új futóműgeometriát is kipróbálnak, valamint új lengéscsillapítókat is kap az autó. Idén ráadásul egy hónappal előbb rendezik a versenyt, tehát a csapatok számára is egy hónappal kevesebb idő van felkészülni.

Egyetlen hazai középiskolai indulóként a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai már régi visszatérői a versenynek.

Shell Eco-marathon olyan világméretű verseny, amely az energiahatékonyság határainak feszegetésére ösztönzi a résztvevőket. A verseny során a csapatok maguk tesztelik, tervezik és építik a járműveiket. A megmérettetés célja, hogy tudományos és mérnöki pálya választására inspirálja a fiatalokat. Egy évben három helyszínen rendezik meg a Shell Eco-marathont: Ázsiában (március 16-19. között), Amerikában (április 27-30. között) és Európában (május 25-28. között).

Kiemelt Partnereink