Techtogether Ilyen versenyautókat építettek a magyar egyetemisták – fotók a Formula Student Eastről

Ilyen versenyautókat építettek a magyar egyetemisták – fotók a Formula Student Eastről

Pardavi Mariann | 2017.07.28 12:30

Ilyen versenyautókat építettek a magyar egyetemisták – fotók a Formula Student Eastről

Kánikula és özönvíz váltotta egymást a Formula Student versenysorozat örkényi állomásán: a nagyrészt mérnökhallgatókból álló csapatok lelkesedését azonban a szélsőséges időjárás nem csorbította. Bravúros mérnöki megoldásokban gazdag volt a Formula Student East 2017-ben is.

Hirdetés

A versenysorozatot az Egyesült Államokban azzal a szándékkal hozták létre, hogy a mérnöki és gazdasági tanulmányokat folytató egyetemisták együléses versenyautót tervezzenek és építsenek. Az alkatrészeket a támogató cégek gyártják le számukra a terveik alapján, hogy aztán a hallgatók az összeszerelést követően tesztek sorozatának tegyék ki a járművet. A munka során nemcsak műszaki tudásra van szükségük, hanem marketinges és gazdasági ismeretekre – így már hallgatói éveik alatt kipróbálják, milyen feszített tempót követel teljesíteni egy autóipari projektet.

Formula Student East 2017

A szervezők 2016-ban rendezték meg először a Formula Student versenysorozat kelet-európai futamát, az FS Eastet. 2017-ben a magyarok mellett német, svájci, holland, észt, finn, orosz, szlovák, cseh, osztrák, török és amerikai csapatok is érkeztek az örkényi Euroring versenypályára. Harmincnyolc team állt rajthoz, hazánkat a Széchenyi István Egyetemről az Arrabona Racing és a motorbeszállító csapata; a Szengine, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről a BME FRT, valamint a kecskeméti Pallas Athéné Egyetemről a Kefo Motorsport képviselte. Összesen 954 hallgató vett részt a futamon.

Ludwig Vollrath, a Formula Student Germany vezetőségi tagja középen

Az esemény szakmaiságát a Mérnökök a Járműves Műszaki Felsőoktatásért Egyesület tagjai és a közel 150 fős műszaki stáb garantálta. Az idei futammal magasra tették a lécet, a rendezvényen személyesen is tiszteletét tette a versenysorozatban és a járműiparban egyaránt elismert szakember, Ludwig Vollrath, aki a Formula Student Germany vezetőségi tagja.

22. helyet szerezte meg Kefo 2017-es FS Easten

2017-ben egy holland és két német csapat állhatott Örkényben dobogóra: harmadikként a Formula Student Team Delft, őket követték a KA-RaceIng, a trófeát pedig a GreenTeam Uni Stuttgart vihette haza. Az Audi Hungaria különdíját szintén egy német csapat, a Hawks Racing Team érdemelte ki. A magyaroknak igen erős mezőnyben kellett teljesíteniük, a világ legjobb csapatainak számító teamekkel szálltak versenybe: a kecskemétiek az összesítettben a 22. helyet szerezték meg, a győriek a 19.-et, a budapestiek pedig a 9. helyezésükkel bejutottak az első tízbe.

Közel ezer hallgató vett részt a futamon

Az Arrabona Racing Team azt nyilatkozta a verseny után, futóműhiba miatt nem sikerült a legjobb formájukat hozni, így felemásan értékelik az FS Eastet. A statikus versenyszámokban jó eredményeket hoztak és szerencsére a futóműhiba nem befolyásolja a szezon későbbi alakulását, könnyen orvosolható a probléma.

A BME FRT Csehországban folytatja a szezont

A BME FRT tagjai azt közölték, büszkék az eredményre, a következő futamukra, a csehországi versenyre bizakodóan készülnek.

Csütörtöki Tamás rendezvényigazgató azt közölte, készülnek a 2018-as versenyre
Hirdetés

Kiemelt Partnereink