Techtogether Hazahozták Afrikából a sikerszériás napelemes járművüket a kecskemétiek

Hazahozták Afrikából a sikerszériás napelemes járművüket a kecskemétiek

Pardavi Mariann | 2016.12.09 15:00

Hazahozták Afrikából a sikerszériás napelemes járművüket a kecskemétiek

A szeptember 24. és október 1. között megrendezett South African Solar Challenge versenyen Pretoriából Fokvárosba kellett eljutni a hallgatói csapatoknak, kizárólag napenergia segítségével.

Hirdetés

Az afrikai versenyt igen jó eredménnyel zárta a magyar csapat: a harmadik helyezést érdemelték ki, csak a holland és japán hallgatók előzték meg a kecskemétieket.

A nagyobb részt szénszálas kompozit anyagból készült négykerekű jármű kevesebb, mint 170 kilogrammot nyom, a napenergiát 6 négyzetméternyi napelem gyűjti, a fel nem használt energia tárolására pedig egy lítiumion akkumulátor szolgál. A MegaLux akár 130 km/órás sebességre is képes a nap energiájának felhasználásával.

A tavalyi ausztrál versenyen 46 induló csapat közül a 7. helyen értek célba. Míg Ausztráliában az volt a feladat, hogy minél rövidebb idő alatt szeljék át a járművek a kontinenst, addig Dél-Afrikában nyolc nap alatt kell a legnagyobb távolságot megtenni. Ezen a versenyen együtt halad a mezőny városról városra, plusz kilométereket az egyes állomáshelyeken beiktatott hurkokkal lehet szerezni. A távolság Pretoria és Fokváros között 2100 km, de a legjobbak 3 ezer kilométernél is többet tudnak megtenni a versenyen.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink