Techtogether Győri, kecskeméti és budapesti mérnökhallgatók is rajthoz állnak az együléses járművek versenyén

Győri, kecskeméti és budapesti mérnökhallgatók is rajthoz állnak az együléses járművek versenyén

autopro.hu/P.M. | 2017.07.20 06:34

Győri, kecskeméti és budapesti mérnökhallgatók is rajthoz állnak az együléses járművek versenyén

Tavaly rendezték meg először a Formula Student versenysorozat kelet-európai futamát, az FS Eastet. A szervezők akkor bizakodóan úgy nyilatkoztak: lesz folytatás. A szándékot tettek követték, az együléses versenyautókat tervező nemzetközi csapatok mérnökhallgatói az örkényi Euroring versenypályán mutatják meg tudásukat a július 20-án kezdődő négynapos megmérettetésen.

Hirdetés

A Mérnökök a Járműves Műszaki Felsőoktatásért Egyesület tagjai és a közel 150 fős műszaki stáb második alkalommal szervezi meg Formula Student Eastet. Idén 13 nemzet csapata mérkőzik meg egymással: az európai országok (Németország, Svájc, Hollandia, Észtország, Finnország, Oroszország, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Spanyolország) mellett Törökországból és az Egyesült Államokból is érkeznek mérnökhallgatók. A magyar csapatok közül az Arrabona Racing Team, a BME Formula Racing Team és a Kefo Motorsport indul.

A négynapos verseny első két napján az úgynevezett statikus versenyszámokra kerül sor, ahol nemcsak a műszaki tartalom, hanem a költségvetés és a újszerű konstrukciós megoldások is számítanak. A csapatok teljesítményét a nemzetközi autóipari nagyvállalatok által delegált műszaki és gazdasági szakemberek értékelik. A második két nap a dinamikus versenyszámoké, itt a versenyautók már a pályán is megmérettetnek. Ezek közül a leglátványosabb a 22 kilométeres endurance futam, amely nemcsak az autók állóképességét teszi próbára, de az elért időeredményre és a tüzelőanyag vagy energiafelhasználás takarékosságára is jelentős figyelmet fordítanak.

Először tesznek kísérletet a szervezők alumni találkozó megrendezésére. Ennek célja, hogy megosszák egymással tapasztalataikat az egykori versenyzők, hogyan befolyásolta karrierjüket az FS-sorozatban betöltött szerepük. A vendég Kling Sándor, a Red Bull Racing versenymérnöke lesz, aki korábban a BME Formula Racing Team tagja volt. Karrierjének alakulásáról korábban már beszámolt portálunknak.

A versenysorozatot a tengerentúlon azzal a szándékkal hozták létre, hogy a mérnöki és gazdasági tanulmányokat folytató hallgatók közösen olyan formula versenyautót tervezzenek, amelyet nem csupán megépítenek, hanem a piaci bevezetésére vonatkozó koncepcióját is elkészítik. A projekt egész éves munkát, elméleti és gyakorlatorientált felkészülést követel a csapatok tagjaitól. A Formula Student szakembereket nevel, így a mozgalmat támogató iparvállalatok is profitálnak.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink