Techtogether Ezzel a járművel akarják végignyerni a 2017-es FS-szezont a BME-sek – videóval

Ezzel a járművel akarják végignyerni a 2017-es FS-szezont a BME-sek – videóval

Pardavi Mariann | 2017.05.09 12:30

Ezzel a járművel akarják végignyerni a 2017-es FS-szezont a BME-sek – videóval

Május 4-én mutatta meg támogatóinak és tanárainak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem formulaautó-építő csapata, hogy mi lett az egyéves munkájuk eredménye.

Hirdetés

– Az új autónk 225 kg-os, ha a szabályoknak megfelelő teljesítménykorlátot nézzük, akkor 2,1 kg/Le a tömeg/teljesítmény aránya. Négy, kerékagyra szerelt elektromotor hajtja, melyek egyenként 21 Nm-t tudnak leadni, amit a tengelycsonkállványokban elhelyezkedő bolygómű 327 Nm-re növel – ennyi jut tehát minden egyes kerékre. 7,5 " széles gumikkal támadunk idén, melynek köszönhetően pilótáink számára nagyobb tapadás áll majd rendelkezésre a pályán. Végsebességünk 110 km/h körül van, az autó hajtásának rendszerfeszültsége 600 V. A 100 km/h-s sebességet 2,9 másodperc alatt érjük el. Az akkumulátor egy 6,2 kWh-s energiatároló egység, amely 55kg-ot nyom. A motorokat és motorvezérlőket vízzel, az akkumulátort levegővel hűtjük. A kerekeket kettős-kersztlengőkaros futómű köti össze a vázzal elöl és hátul is, ami egy karbon-kompozit monocoque, acél bukókeretekkel – magyarázta Sipos Gábor csapatkapitány.

Sipos Gábor, a BME FRT csapatkapitánya az új Formula Student járművel

Az új autó koncepciója nem tér el a tavaly használttól. A fejlesztési irányok kijelölésénél a tavalyi autó hiányosságait vették alapul, így került középpontba a tömegcsökkentés, a hajtásszabályozás fejlesztése, az akkumulátorkapacitás növelése és a hűtés hatékonyságának növelése. Ez utóbbi terület a hajtásrendszert és az akkumulátort is érintette.

– A számunkra új kompozittechnológiának – amelyet prepreg szénnek hívnak – köszönhetően 10 kg-ot sikerült lefaragnunk a váz tömegéből. A vadonatúj nagyfeszültségű akkumulátor szintén a kompozit technológia alkalmazása miatt lett könnyebb 10 kg-mal – a hűtését a rajta keresztül áramoltatott levegővel oldjuk meg. A hajtásszabályozásunk egy új fejlesztési eljáráson alapul, a modell alapú fejlesztésen, amelynek köszönhetően a bonyolultabb programok is hamarabb kerülhetnek az autóra, illetve ezt megelőzően könnyebben tudjuk őket tesztelni szimulációk során.

A csapatkapitány hozzátette, az elkövetkezendő időben – ahogy az elmúlt 2 hétben is – az autó tesztelésével foglalkoznak, illetve a statikus versenyszámokra készülnek, hiszen nagyjából 1 hónap múlva rendezik első versenyüket Németországban. 2-3 naponta járnak tesztelni, a köztes időben a teszten gyűjtött adatok elemzése és a következő tesztre való készülés a feladat.

Ezzel a járművel vág neki az idei Formula Student szezonnak a BME FRT
Hirdetés

Kiemelt Partnereink