Techtogether Ezért marad fenn a vízen a beton

Ezért marad fenn a vízen a beton

Pardavi Mariann | 2016.08.04 12:26

Ezért marad fenn a vízen a beton

Sőt, nemhogy nem süllyed el, hanem kecsesen, gyorsan suhan a vízen a robusztus anyag. A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói vállalkoztak arra a bravúrra, hogy betonból kenut készítsenek. Pollák András csapatmendzser árulta el a speciális technikai részleteket.

Hirdetés

A győri egyetemen öt évvel ezelőtt alakult a SZENavis azzal a céllal, hogy összemérjék más csapatokkal tudásukat a Betonkenu kupán. Ugyan első olvasásra talán meredeken hangzik a betonból készült vízi eszköz ötlete, azonban a verseny egyre sikeresebb, évről évre több konkurenst kapnak a győriek.

– Az első évben 160 kilogramm környékén állt meg a kenu súlya, amiből évente le tudtunk faragni. Idén alig több mint 50 kilogrammal szálltunk vízre – mondta el portálunknak Pollák András csapatmenedzser.

A titok nyitja a különleges betonkeverékben és a technológiában rejlik. Mint mondta, a betonhoz szükséges alapanyagok megvásárolhatók a kereskedésekben, azonban az összetevők helyes aránya évek munkájának az eredménye. Részleteket nem árult el, azt viszont igen, hogy az egyik nagyon lényeges elem a szemcseméret. Olyan keverékkel dolgoznak, amiben legfeljebb 0,5 mm átmérőjű a legnagyobb méret.

– Onnan tudni, hogy jó munkát végeztünk, ha tükörsima a kenu felülete, legfeljebb apró légbuborékok figyelhetők meg.

A kenu lelkét a beton felhordása adja meg. Aki azt gondolja, hogy a kenut kiöntik, téved. Egy valódi kenura hordják fel a betonba mártott szövetet, a rétegezést addig folytatják, míg elérik a végleges formát. Így akár pár milliméteres vastagságot is ki tudnak alakítani, mégpedig úgy, hogy közben a kenu erős és stabil marad. Kizárólag a stratégiailag fontos pontokon vastagítanak rajta: a peremnél és az alján, hogy elbírja a versenyző súlyát. Ez a vastagság is azonban megáll 5-6 milliméternél.

– A verseny egyik szabálya az, hogy a kenu mindössze két kilogrammnyi egyéb anyagot tartalmazhat, ami polietilén, polipropilén és üveg különböző kombinációja. Ezekből készül a csapat által használt rács, szövet és háló.

A tervezés akár több hónapot is igénybe vehet, de az elkészítés csupán pár óráig tart. Amint végeztek a betonszövetek felhordásával, az eszközt nedvesen kell tartani: fóliával borítják be, hogy a saját nedvességével hidratálja magát. Ezt követi a szilárdulás folyamata. 4-5 nap alatt használhatóvá válik a kenu és vízre szállhat.

Pollák András hozzátette azt is, hogy nem elég a jó keverék, a megfelelő technológia, a kialakítás és a tervezés ugyanolyan fontos. Ha rossz munkát végeznek, a betonkenu nem törik, hanem hajlik. A csapatmenedzser elmondta, ilyenkor sincs nagy baj, mert a vízállóságot nem befolyásolja.

Az utóbbi két évben elhozhatta a SZENavis az első helyezettnek járó díjat, sőt, a kiegészítő versenyszámokban is jól teljesítettek: bikinit, kulcstartót, wakeboardot öntöttek betonból, sőt, még hidat is készítettek, melynek hasonlóan szigorú feltételei voltak, mint a kenunak. Ez utóbbi nem tartalmazhatott vasalást, a húzószilárdság növelésére 6 centiméteres szálakat használhattak. Ilyen feltételek mellett ért el a csapat több mint 2 méteres támaszközt.

– Az utóbbi években kinőtte magát a verseny: már nemcsak a mérnöki bravúrról szól, hanem sportértéke is van, egyre jobban számít az időeredmény. Éppen ezért mi az egyetem egyik sportolóját ültettük a kenuba, a következő évben már minden versenyző így tett.

Mint mondta, lehet, hogy elsőre elvetemült vállalkozásnak tűnik a betonkenu készítése, de érdemes fontolóra venni azt is, számtalan olyan képességet elsajátítanak a tagok, amikre a későbbi munkavállalás során szüksége lehet a hallgatóknak. Például kiváló lehetőséget teremt a kenu készítése arra, hogy megtanuljanak a tagok időprés alatt és csapatban dolgozni.

Hasít a vízen a betonwakeboard
Hirdetés

Kiemelt Partnereink