Szolgáltatók Úszó LNG-terminált építenek a horvátok

Úszó LNG-terminált építenek a horvátok

MTI | 2016.04.14 16:20

Úszó LNG-terminált építenek a horvátok

A horvát kormányban egyetértés van arról, hogy egy csökkentett kapacitású, úszó LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) épüljön Krk szigetén - mondta Darko Horvat, a kis- és középvállalkozási ügyek minisztere csütörtökön egy a témához kapcsolódó fórumon Zágrábban.

Hirdetés

Kijelentette: ebben a pillanatban nincs szükség egy nagy kapacitású szárazföldi LNG-terminálra.

Először el kell terjednie az LNG használatának, csak azután lehet az úszó terminált átalakítani szárazföldivé - tette hozzá. Kiemelte, hogy az úszó terminál két éven belül működőképes lehet.

A lehetséges befektetőkkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: nagyon sokan vannak, akik szeretnének befektetni a krki LNG-terminálba, de erről majd a kormány hoz végső döntést.

Tomislav Panenic gazdasági miniszter egy nappal korábban a Reutersnek adott interjújában azt mondta: Horvátország nem áll el a szárazföldi LNG-terminál megépítésétől, ugyanakkor szerinte egyelőre az úszó terminál is ki tudja elégíteni a piaci igényeket.

Európai tervek szerint 2019-re kellene elkészülnie az adriai cseppfolyósgáz-terminálnak, amely 630 millió eurós beruházással, évi 6 milliárd köbméteres kapacitással épülne meg. Az Európai Unió 5 millió euróval támogatta a cseppfolyósgáz-terminál műszaki dokumentációjának kidolgozását, a másik 5 millió eurót Horvátországnak kellett állnia.

Ezzel szemben az úszó cseppfolyósgáz-terminál 2 milliárd köbméter kapacitással épül meg, és 2018-ra lesz működőképes.

A Jutarnji List horvát napilap keddi számában arról cikkezett, hogy nemrég létrejött egy konzorcium Krk Energy Hub LLP 1 néven, amely egy egész energetikai csomópontot akar létrehozni Krk szigetén. A cég hosszútávon garantálná a bevételt a gáz és áram feldolgozásából, szállításából és eladásából, valamint 1700 munkahelyet teremtene. A konzorciumba tömörült befektetők a közvélemény számára még nem ismertek, a lap információ szerint április 25. után hozzák nevüket nyilvánosságra.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink