Szolgáltatók Így készülnek a robotok Győrben – rengeteg fotóval

Így készülnek a robotok Győrben – rengeteg fotóval

Pardavi Mariann | 2015.10.22 12:04

Így készülnek a robotok Győrben – rengeteg fotóval

Huszonöt éve alakult meg Győrben az osztrák tulajdonú igm Robotrendszerek Kft., ennek kapcsán engedtek bepillantást a gyártóterületekre.

Hirdetés

Az osztrák társaság 1990-ben 50 százalék tulajdonrészt vásárolt a győri székhelyű Roper Kft-ben, majd 2000-ben 100 százalék tulajdonrészt szerzett.

Az igm 2002-ben hozta létre a Győri Ipari Parkban 1500 négyzetméteres épületét, ahol komplett robotrendszerek szerelését és üzembe helyezését végzik.

2007-ben épült meg az újabb 100 négyzetméter alapterületű gyártócsarnok, és egyidejűleg a Kandó utcai géppark is megduplázódott.

A győri vállalkozás 2012-ben 800 millió forint értékű fejlesztést valósított meg Európai Uniós támogatással. Ennek során bővült az ipari parkban lévő gyártóbázis és a Kandó utcai telephelyen korszerű megmunkálóközpont telepítésére került sor.

A győri társaság feladati évről évre nőnek, immár az igm-csoport ausztriai és németországi cégei számára is gyárt elektronsugaras hegesztőberendezéseket. Ez indokolta, hogy a tulajdonosok újabb inveszticíóról döntöttek.

A soron lévő fejlesztéseket a Kandó utcai telephelyen valósítja meg a vállalkozás. 2015 negyedik negyedévében az öttengelyes esztergafunkciókat ellátni képes megmunkálóközpont kezdi meg működését. A feladatok bővülése a meglévő üzem átalakítását és ugyanazen a telephelyen egy új gyártócsarnok építését teszi szükségessé. A fejlesztés első üteme 300 millió forint értékű, melyet a második ütemben hasonló nagyságrendű beruházás követ.

Magyarország egyelőre nem jelentős piaca az igm-nek, ám ezen szeretnének a közeljövőben változtatni. A cég első magyarországi autóipari vevője a Rába volt: a vállalat hegesztőrobotot rendelt tőlük. A továbbiakban céljuk, hogy a speciális hegesztőkamrájukatt autógyártóknak is értékesítsék.

A cég megrendelői a repülőgép-iparban, a villamosenergia-iparban, az űrkutatásban és az autóiparban tevékenykednek. A csoport partnerei között olyan autóipari vállalatok foglalnak helyet, mint a BMW, az Audi, a BorgWarner vagy a ZF.

A tavalyi 5,5 milliárd forint értékű forgalom idén várhatóan 1 milliárd forinttal nő. Idén összesen 180 hegesztő-robotrendszer készül Győrben. A fejlődést jól mutatja, hogy ez az érték a 2002-es évnek több mint a négyszerese.

Az évek során egyre több tevékenység került át Győrbe: a konstrukció jelentős része, a beszerzés, a logisztika és a termelést szolgáló háttérmunkák is.

Jelenleg 170-en dolgoznak Győrben: ennek harmada felsőfokú, harmada középfokú, harmada pedig szakmunkás.

Fotó: Németh Balázs

Hirdetés

Kiemelt Partnereink