Szolgáltatók Évi 1000-1200 új buszra lenne szükség itthon

Évi 1000-1200 új buszra lenne szükség itthon

MTI | 2016.06.17 08:56

Évi 1000-1200 új buszra lenne szükség itthon

A jelentős megújuláshoz évente ezres nagyságrendben kellene új tömegközlekedési eszközöket beszerezni, ezt az igényt leginkább magyar gyártású járművekkel lenne jó kielégíteni, nyilatkozta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Hirdetés

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Kühne-Kravtex cégcsoport mosonmagyaróvári telephelyén, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt.-nél tett látogatása után arról beszélt, hogy a kormány a magyar ipar hét ágazatát, köztük a járműgyártást tekinti húzó ágazatnak. A járműgyártáson belül a személygépkocsi-gyártás, a kötöttpályás járműgyártás és az autóbuszgyártás kiemelten fontos. Az autóbuszgyártás fellendítésére buszgyártási stratégiát fogadott el a kormány.

Mosonmagyaróváron az autóbuszgyártásnak már jelentős hagyományai vannak, azért látogatta meg a Kühne Zrt.-t, hogy megismerje a gyár lehetőségeit, és felmérje az igényeket - például a munkaerő tekintetében -, mi szükséges ahhoz, hogy a termelés "felfuttatását" segíteni lehessen - mondta Tuzson Bence. Hozzátette: egy autóbusz legyártása ugyanis - a beszállítókkal együtt - 10 új munkahelyet hoz létre Magyarországon. Így a magyar autóbuszgyártás fellendítése nemcsak az új autóbuszokon utazóknak jó, hanem az ország ipari fejlődése, valamint a munkavállalók szempontjából is kedvező.

Tuzson Bence jelezte: igaz ugyan, hogy a képességek szerint Magyarországon a Kühne-Kravtex cégcsoport az egyik legjelentősebb autóbuszgyártó, de támogatásról még korai beszélni, mert még nem indultak el azok a projektek, amelyek támogatásáról szó lehet. Más gyártók igényeit is fel kell mérni, és ezeket együttesen kell kezelni. A támogatásokat pedig az uniós és a magyar szabályoknak megfelelően kell nyújtani a szóban forgó vállalkozásoknak - szögezte le. A cégnél látottak alapján elismerését fejezte ki az ott dolgozóknak.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára, a helyi országgyűlési képviselő még elmondta: Mosonmagyaróvár gazdasági fejlődésének egyik legfontosabb feltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű szakképzett munkaerő megléte. A város fejlődésének lehetőségeit nagymértékben meghatározzák a városba érkező kelet-magyarországi munkavállalók.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink