Szolgáltatók Vizsgálat: az Egyesült Királyság komolyan veszi az FCA-ügyet

Vizsgálat: az Egyesült Királyság komolyan veszi az FCA-ügyet

autopro.hu/B.B. | 2017.01.17 10:32

Vizsgálat: az Egyesült Királyság komolyan veszi az FCA-ügyet

Bár a szigetország útjain mindössze pár ezer példány fut az érintett típusokból, a hatóságok saját teszteket kezdenek, hogy tisztán lássanak az ügyben.

Hirdetés

Máris itt az első európai reakció a Fiat Chryslert érintő múlt heti amerikai vádakra: az Egyesült Királyság nagyító alá veszi a Jeep Grand Cherokee modelleket, hogy az ügyben saját eredményeire támaszkodva tudjon lefolytatni egy esetleges eljárást.

A brit közlekedési minisztérium közlése szerint már utasították a piacfelügyeleti szerveket, hogy a lehető leghamarabb kezdjék meg a típust érintő teszteket, írja az Automotive News. Ez már csak azért is különösen érdekes, mivel az Egyesült Királyságban mindössze 3700 Grand Cherokee van bejegyezve.

A vádakat ingerülten tagadó FCA-vezérnek, Sergio Marchionnenak a brit mellett német reakciókkal is számolnia kell: a német közlekedési miniszter már most a feltételezések szerint manipulatív szoftverrel ellátott FCA-modellek visszahívását követeli. Alexander Dobrindt ezen felül azt is felemlegette, hogy német mérések adatai alapján az olasz hatóságokat már hónapokkal korábban értesítették az autógyártó lehetséges viselt ügyeiről. Ahogy az várható volt, az olasz fél természetesen elfogadhatatlannak nevezte a német miniszter szavait.

A németek és az olaszok feszült viszonyának kialakulása a VW dízelbotrányának idejére vezethető vissza. Már akkor, az autóiparon végigsöprő vizsgálatok során felmerült, hogy többek között az olasz gyártó is csak szabálytalansággal tudja tartani az előírt határértékeket, ám az eset egyértelmű kivizsgálatlansága miatt a gyártók vitája politikai oda-odamondogatással is kibővült.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink