Szolgáltatók Veszprémi István: gyakorlati hasznot hozhat a nemzetközi szinten értelmezhető beszámoló

Veszprémi István: gyakorlati hasznot hozhat a nemzetközi szinten értelmezhető beszámoló

autopro.hu | 2017.04.11 10:30

Veszprémi István: gyakorlati hasznot hozhat a nemzetközi szinten értelmezhető beszámoló

Nemcsak a multik hanem a hazai tulajdonú kkv-k számára is számos előnnyel járhat amennyiben az éves beszámolójukat a nemzetközi pénzügyi beszámolási standard (IFRS) alapján készítik el. A témában a Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég szervezett konferenciát, ahol a résztvevőkkel gyakorlott szakemberek osztották meg tapasztalataikat.

Hirdetés

Hazánkban 2016. január 1-jétől alkalmazhatják a vállalkozások – egy részük kötelezően mások választhatóan – a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokat könyvvezetésükben és éves beszámolójuk elkészítésében. A 2017 márciusi adatok alapján eddig összesen 129 cég élt ezzel a lehetőséggel néhány fontosabb szektort kiemelve:

  • pénzügy/biztosítás: 37
  • szállítás/raktározás: 41
  • feldolgozó ipar: 11

Veszprémi István (Partner, Deloitte adó- és jogi tanácsadás) előadásában hangzott el, hogy az általuk készített nem reprezentatív felmérés alapján a megkérdezettek 53 százaléka a következő öt évben tervezi az IFRS egyedi beszámolási célokra történő alkalmazására való áttérést. Erre való felkészülés egy feldolgozóipari társaságnál az eddigi tapasztalatok alapján általában hat hónapot vesz igénybe és komoly szakmai kihívást jelent a vállalati dolgozók számára.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy az IFRS alkalmazása milyen előnyökkel jár az adott vállalat számára. Az elvitathatatlan, hogy azok a multi leányvállalatok melyek negyed vagy félévente pénzügyi információkat szolgáltatnak az anyavállalatuk konszolidált beszámolójához mindenképpen az adminisztrációs terhek csökkenésével számolhatnak. Létező gyakorlat ugyan, hogy a hazai standardok alapján vezetett elszámolásokból származó mutatók – gyakran némi korrekcióval – kerülnek riportolásra, melyek megfelelőek lehetnek amennyiben az ebből adódó esetleges eltérések hibahatáron belül vannak. Más társaságok a presztízsük emelkedése mellett számos gyakorlati hasznot is remélhetnek azzal, hogy beszámolójuk nemzetközi szinten is értelmezhető és összehasonlítható.

A konferencia tematikájának fontos része volt az IFRS-eket alkalmazó társaságok adózása. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól Umenhoffer Ferenc tanácsadó tájékoztatta a hallgatóságot az adójogszabályok módosításairól, amelyek a semlegesség elvének megfelelően történtek, azaz az áttérő vállalkozásokat az áttérésből adódóan elméletileg adóelőny vagy hátrány nem kellene, hogy érje. A Deloitte tapasztalatai alapján azonban vannak olyan területek, illetve kérdések, amelyek részletes körültekintést igényelnek, és a jelenleg hatályos szabályok nem feltétlenül biztosítják az adósemleges áttérést.

A fentiek alapján a választhatósággal rendelkező cégek döntésében a megszerezhető előnyök mellett megfelelő szakmai háttér biztosítása és a jogi környezet játssza a főszerepet. Mint a bevezetőben is megfogalmazódott a több tapasztalat birtokában a társaságok nagyobb számban hajlandóak az áttéréssel foglalkozni illetve meglépni.

Kiemelt Partnereink