Szolgáltatók Varga Imre: a kézi folyadékadagolás ma már nem hatékony

Varga Imre: a kézi folyadékadagolás ma már nem hatékony

Pardavi Mariann | 2016.11.15 08:30

Varga Imre: a kézi folyadékadagolás ma már nem hatékony

A precíziós adagolóberendezéseket gyártó Nordson EFD közép- és kelet-európai szervezetének értékesítési vezetőjével arról beszélgetünk, mikor érdemes a cégeknek adagolóberendezésekkel dolgozni.

Hirdetés

– Milyen szolgáltatást nyújt az autóipar számára a cég?
– A Nordson EFD olyan manuális és automatizált folyadékadagoló-rendszereket nyújt a felhasználóknak, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és pontosan tudjanak adagolni egy sor összeszerelési folyadékot, amely javítja a termelékenységet, és maximalizálja a költségmegtakarítást.

– Milyen autóipari cégekkel állnak kapcsolatban?
– Az autóipar szolgáltatói szektorába tartozunk, a beszállítókat szolgáljuk ki, azon belül is főként az alkatrészgyártókat. Termékeink olyan gyártósorokon is megjelennek, mint a Bosch, a Valeo, a Continental vagy a Johnson Controls. Az alkatrészgyártók mellett kiemelt partnereink a célgépgyártók is.

– Mikor van szükség a EFD Nordson adagolóira a cégeknek?
– Például ragasztók, kenőanyagok, aktivátátorok, festékek, UV-ra szilárduló anyagok adagolása esetén, de a felsorolás nem teljes. Minden egy- vagy kétkomponensű anyag adagolásakor hasznosak a berendezéseink, amikor pontos, precíz, megbízható munkára van szükség. A Nordson EFD új automatizált folyadékadagoló rendszerei a pontos adagolást a gyors és egyszerű programozással ötvözik.

– A kézi adagolás mennyire jellemző az automatizált gyártási környezetben?
– Vannak esetek, mikor elég a kézi adagolás, lábpedálos kivitelezéssel. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az ismétlődő folyamatoknál, mikor nagyfokú precizitásra van szükség, kellenek a professzionális adagolóberendezések. Főleg akkor hasznos a beszállítóknak erre áldozniuk, mikor a partnerük pontosan megköti, hogy például a ragasztóból mennyi kerüljön a termékre.

– Milyen haszonnal jár az adagolórendszerek használata a pontosság mellett?
– Ha pontosan meghatározzuk a mennyiségeket, akkor nem képződik selejt, tehát optimális lesz a gyártás.

– Az anyacég angol, mit jelent ez a háttér a brexit után?
– Angliában van a központunk, onnan szállítunk az ügyfeleknek, Európa főbb országaiban pedig helyi képviselők tevékenykednek. Mindenhol lehetőséget biztosítunk, hogy az érdeklődők kipróbálhassák az adagolóinkat.

– A tevékenységükből mekkora szeletet tesz ki az autóipar?
– Körülbelül kétharmadot, amiben benne van az elektronikaipar is, hiszen nehéz éles határvonalat húzni az autóipar és e között. A fennmaradó tevékenységünk teljesen vegyes: például belga pralinékba is a mi adagolóinkkal kerül whisky. Említhetem továbbáaz élelmiszeripar mellett a gyógyszeripart vagy a kozmetikaipart is.

– Az autóipar meghatározója az automatizálás, a digitalizáció, az adatkezelés, amit az ipar 4.0-ként definiálnak. Hogyan kapcsolódik ehhez az új típusú termelési filozófiához a Nordson EFD?
– Nálunk már elkezdődött. A legújabb generációs robotjaink szűrő- és ellenőrző tevékenysége révén pontosan úgy valósul meg az adagolás, ahogy azt terveztük. A folyamat online is ellenőrizhető, vagy akár módosítható. Képesek vagyunk kiszűrni az emberi hibát, ráadásul a gyártási folyamat működtetéséhez nem kell ember, csak a programozáshoz.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink