Szolgáltatók Török József: tökéletességre törekszünk az eloxálásban is

Török József: tökéletességre törekszünk az eloxálásban is

Pardavi Mariann | 2016.09.26 08:31

Török József: tökéletességre törekszünk az eloxálásban is

A győrújbaráti Török Gépipari Kft. legújabb zászlóshajója az eloxáló üzem, ahol modern, automata berendezésekkel dolgoznak. Mivel ez a sor teljesen automatizált, így elkerülik az emberi tényezők okozta hibalehetőségeket – mondta el az ügyvezető.

Hirdetés

– Lassan negyvenéves a tavaly kisvállalkozás kategóriában Kisalföldi Presztízs díjat nyert cég. Az édesapa, Török József 1978ban váltotta ki vállalkozói igazolványát, és kezdte meg működését az egyszemélyes vállalkozás. Hogyan jutott el a textilipartól az autó- és elektronikaiparig a cég?
– Bérelt garázsban kezdődött minden, az első esztergagépet használtan, hitelre vette, hogy a hazai textilipar számára gyártson forgácsolt alkatrészeket. A profitot újra meg újra visszaforgatta – ez a mai napig is jellemző a cégre –, hogy újabb és újabb gépeket vásároljon. Az erőfeszítések eredményeként egy közel 250 négyzetméteres üzem építését valósította meg 1986-ban. 2008-ban költöztünk új telephelyre, egy közel 7300 négyzetméteres ingatlanon fekvő 1100 négyzetméteres üzemépületbe. Jelenleg forgácsolással, eloxálással, bérméréssel, gépegység javítással- és felújítással foglalkozunk. Az új, innovatív vonal ebből az alumínium felületkezelés, úgy gondoltuk, ebbe az irányba kell tovább haladnunk.

– Milyen érvek szóltak az alumínium felületkezelés mellett?
– Kevesen foglalkoznak ilyen kiváló minőségben ezzel a nagy szakértelmet igénylő területtel az egész országban. A Nyugat-Dunántúlon pedig végképp, csak egy-két nagyvállalat eloxál, de kizárólag a saját termékeit. Ezt a hiányt pótoljuk a tevékenységünkkel.

– Nagy beruházás volt ennek a sornak a kiépítése, csaknem 160 millió forintra rúg. Miért döntöttek a beruházás mellett?
– Egész egyszerűen azért, mert az általunk gyártott alualkatrészek felületkezelését nem tudtuk idő- és költséghatékonyan, valamint megfelelő minőségben elvégeztetni. Ezért döntöttünk úgy, hogy bővítjük a tevékenységünket.

– Az autóipar mellett mely szektoroknak dolgoznak?
– Zömmel az elektronikai ipar köt le minket, a tavalyi árbevételünk 40 százaléka is ehhez a területhez társítható. Partnereink között megtalálhatóak az ország legjelentősebb pneumatikai- és vezérléstechnikai, célgépgyártó, műanyagipari és mezőgazdasági vállalatai is. Több autóipari megrendelést is képesek volnánk teljesíteni. Jellemzően prototípusgyártással, kis- és közepes szériagyártással foglalkozunk, azonban nagyszériás gyártásra is felkészültek vagyunk. 2015 áprilisában indítottuk el Magyarország egyik legkorszerűbb, automata üzemű darupályás eloxáló sorát, ahol szintén van szabad kapacitás az autóipar számára. Mivel a gyártósor és a szennyvízkezelő rendszer teljesen automatizált, így kiküszöbölhetőek az elavult, kézi működtetésű sorokon jelentkező, emberi mulasztásból eredő hibák, így képesek vagyunk megfelelni az autóipar magas követelményeinek. Az integrált ISO 9001 – ISO14001-es rendszerünk a biztosíték erre. Ahhoz, hogy a nálunk készült darabok tökéletesek legyenek – megfolyás-mentes, homogén, egyenletes felületvastagságú, több száz órás sókamrás tesztnek is ellenálló termék-, még így is komoly kihívást jelent sok esetben, hisz nem csak rajtunk múlik a minőség. Fontos, hogy partnerünk milyen alapanyagból, technológiával gyárt, milyen vegyi anyagokat használ például megmunkáláshoz vagy tisztításhoz, azok kihathatnak az általunk alkalmazott elektrokémiai folyamatokra is. Nagyon fontosnak tartjuk az együttműködést a termék korai életciklusától kezdve, már az alapanyag megválasztásában is szívesen nyújtunk támogatást.

– Tervezik, hogy a közeljövőben hasonló modern berendezésekre cserélik a többi gépet is?
– Hogy fejlődni tudjunk, ahhoz fejleszteni kell, ez nem kétséges. Ugyan a gépeinkkel jelenleg ki tudjuk szolgálni a partnereinket, de a jövőben szeretnénk fejleszteni, főleg pályázati források segítségével. Sikeres K+F pályázat esetén ismét fejleszteni tudjuk eloxálási és forgácsolási technológiáinkat.

– Hányan dolgoznak a cégnél?
– Huszonnégy munkatársat foglalkoztatunk, de ahogy az autóiparra jellemző, bármikor tudnánk bővülni. A korrekt fizetéseket béren kívüli juttatásokkal egészítjük ki és igyekszünk jó munkahelyi légkört kialakítani.

– Két évvel ezlőtt indította el szakportálunk a Techtogether Junior Győr nevű pályaorientációs vetélkedőt azzal a céllal, hogy a diákok megismerjék a helyi vállalatok nyújtotta karrierutakat. A Török Gépipari Kft. is a rendezvény mögé állt. Emellett milyen módon biztosítják az utánpótlást?
– Évek óta támogatjuk a győri Széchenyi István Egyetem jármű- és motorépítő hallgatói csapatait, rendszerint motoralkatrészeket gyártunk le a terveik szerint. Aktív a kapcsolat: nemcsak legyártjuk ezeket, hanem tanácsokat is adunk nekik. Ennek révén tehetséges mérnököket ismerünk meg, így ez is egy módja a HR-stratégiának. Duális képzésben már évek óta részt veszünk. Ugyanakkor, uniós forrás bevonásával gyakornoki programot is szeretnénk a közeljövőben indítani, frissen végzett technikusokat fogadnánk győri középiskolákból. Fontosnak tartjuk, hogy innovatív ötletekkel időről időre meg tudjunk újulni. Célul tűztük ki, hogy a bérgyártási vonal mellett saját termékeket fejlesszünk és gyártsunk. Egy új projekt keretein belül Steelgarden&Home fantázianéven szeptemberben indult webáruházunk, saját gyártású kerti dekortermékeinkkel.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink