Szolgáltatók Szinte lebénult Németország a vasutasok sztárjkja miatt

Szinte lebénult Németország a vasutasok sztárjkja miatt

MTI | 2014.11.07 08:35

Szinte lebénult Németország a vasutasok sztárjkja miatt

Súlyos fennakadásokat okozott Németország vasúti közlekedésében a mozdonyvezetők sztrájkja, amely már a személyszállító vonatokra is kiterjedt.

Hirdetés

A távolsági és a munkába járáshoz németek milliói által igénybe vett elővárosi közlekedésben is komoly zavarok alakultak ki, csütörtök délután csak minden harmadik menetrendszerinti vonat közlekedett.

Berlinben az elővárosi gyorsvasúti rendszerben (S-Bahn) alig egyharmada közlekedett a szerelvényeknek csütörtök délelőtt, így a szokásosnál jóval nagyobb volt a zsúfoltság. Egyes, a legtöbb utas által használt vonalakon minden húsz percben közlekedett egy vonat.

A német államvasutak (Deutsche Bahn/DB) egyik szóvivője elismerte, hogy "szórványosan" közlekednek a vonatok.

A mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet (GDL) kedden jelentette be, hogy minden eddiginél hosszabb, 109 órás sztrájkot indítanak. A Németország egészére kiterjedő munkabeszüntetés szerdán kezdődött és hétfő hajnal négy óráig. A tehervonatok mozdonyvezetői szerdán délután 15 órakor hagytak fel a munkával, a személyszállító vonatok mozdonyvezetői pedig csütörtökön hajnal 2 órakor léptek sztrájkba.

A DB vezetése megpróbálja egy közbenszóló határozattal leállítani a sztrájkot. Egy frankfurti bírósághoz fordult, amely még csütörtökön megvizsgálja a vasúttársaság beadványát.

A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató vasúttársaság 20 ezer dolgozóját képviselő GDL egyebek között 5 százalékos béremelést követel a munkaadótól, és azt akarja elérni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozó vasutasok, például a jegykezelők nevében is tárgyalhasson a bérekről. A GDL törekvését gazdasági érdekképviseletek és pártok is bírálták.

A GDL az utóbbi hónapokban már négyszer szervezett sztrájkot, legutóbb, október közepén 50 órás munkabeszüntetést tartottak, akkor utasok milliói rekedtek a pályaudvarokon, mert a távolsági vonatok kétharmada nem közlekedett.

Németország a hét végén ünnepli a berlini fal ledöntésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból kétmillió látogatót várnak Berlinbe.

A sztrájk nehézségeket okoz a több tízezer futballrajongónak is, akik mint minden hétvégén ezúttal is útra kelnek, hogy elkísérjék kedvenc csapatukat a bajnokság következő fordulójára.

Kiemelt Partnereink