Szolgáltatók Rövid távon ható intézkedésekre is szükség van Magyarország versenyképességének növeléséhez

Rövid távon ható intézkedésekre is szükség van Magyarország versenyképességének növeléséhez

MTI | 2017.04.07 08:36

Rövid távon ható intézkedésekre is szükség van Magyarország versenyképességének növeléséhez

A magyar gazdaság versenyképességének javításához rövid távon ható intézkedésekre, illetve ezek szisztematikus végrehajtására is szükség van Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja szerint.

Hirdetés

Hernádi Zsolt egyebek mellett a gazdasági ügyintézés területén sürgetett változásokat. Úgy fogalmazott, Magyarország elképesztően lemaradt a régióban, nagyságrendekkel egyszerűbb gazdasági ügyeket intézni a környező országokban, és úgy vélte, egyes anomáliákat azonnal meg lehetne szüntetni. Példaként sorolta a cégalapítás magas költségeit, az építkezésekkel járó többletkiadásokat, és az adók magas számát.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az ország versenyképességében igazi áttörést a hosszú távú intézkedések hozhatnak, a versenyképességi tanácsnak pedig ez a dolga: olyan feladatok kidolgozására javaslatokat tenni, amelyek a nagy rendszerek átalakításáról szólnak.

Hernádi Zsolt megítélése szerint elsődlegesen az oktatásra, egészségügyre, a demográfiai helyzetre kell koncentrálni és tanácsokat adni a kormánynak. Ezen intézkedések pozitív visszatükröződése viszont évekbe telik majd jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy a versenyképességi mutatók között Magyarország a makrogazdaság terén kimagaslóan teljesít, "a hosszú távú versenyképességünk kilátásai azonban aggasztanak, ezért is fontos, hogy mielőbb sebességet váltsunk".

Hirdetés

Kiemelt Partnereink