Szolgáltatók Robot és ember kéz a kézben – ilyen jövőt lát a Kuka

Robot és ember kéz a kézben – ilyen jövőt lát a Kuka

Pardavi Mariann | 2016.02.29 13:12

Robot és ember kéz a kézben – ilyen jövőt lát a Kuka

Jól zárta az évet a cég, ugyanis tíz autóipari vállalkozásból hét a narancssárga robotok mellett döntött. Malaczkó Marietta marketing és PR referenst kérdeztük

Hirdetés

– Mit gyárt a cég Magyarországon?
– Robotokhoz tartozó kapcsolószekrényeket: enélkül nem működne maga a robot. Ezeket Füzesgyarmatról szállítjuk a világ összes pontjára. A szekrényt teljesen mértékben mi készítjük, a tesztelés is itt zajlik, a szekrény és a robot a vevőnél találkozik először.

Malaczkó Marietta

– Hogyan tekint vissza a cég az elmúlt időszakra?
– A Kuka Robotics Hungária rekordévet zárt: ennek részeként legyártottunk 18 ezer darab, robotokat életre keltő vezérlőszekrényt. Továbbá az eddigi két telephely mellé újabb kettő érkezett. Ezek közül egy a romániai Temesváron található, a másik pedig Budapesten, ahol fejlesztőközpontot nyitott a cég.

– Idén milyen újdonsággal készül a vállalat?
– Alacsony teherbírású kategóriában várhatóak 2016-ban új robotmodellek.

– Az ipar mely területei használják a cég által gyártott robotokat? Mekkora szelet jutott ebből a tortából az autóiparnak?
– Termékeinket több szektor is használja: az autóipar mellett az elektronika, az élelmiszeripar és a fémmegmunkálás is. Nagy büszkeség számunkra, hogy az autóipar mintegy 70 százaléka bízik meg bennünk. Itthon a kecskeméti Mercedes a legnagyobb partnerünk, utána jön a győri Audi, és a szentgotthárdi Opelnél is üzemelnek Kuka robotok.

Ezért kuka a kuka
A cég neve egy német mozaikszó, a Keller und Knappich Augsburg rövidítése. A két névadó az 1800-as évek végén alapította a céget. Kezdettől automatizálással foglalkoztak, az 1900-as évek kezdetén szemétszállító teherautók forgódobjának automatizálását dolgozták ki. Amióta Magyarországon megjelentek ezek a járművek, a rajtuk szereplő Kuka feliratból ered, hogy a szemetest kukának mondjuk.

– Mely országok a legfőbb megrendelők?
– Magyarországról csak a magyar, román és bolgár területet látjuk el. Számunkra egyértelműen Magyarország a legfőbb megrendelő.

– Hányan dolgoznak jelenleg a vállalatnál?
– A Kuka Robotics Hungária állománya jelenleg 1150 munkatársat tesz ki. A cég jelen van évente több állásbörzén, ahol toborzással igyekszünk megtalálni a jól képzett munkaerőt. Kapcsolatban vagyunk több fővárosi és vidéki egyetemmel, ahonnan sok gyakornokot foglalkoztatunk és közülük többen cégnél maradnak.

– Hogy látja, mik lesznek 2016 kihívásai?
– Két terület kap idén kiemelt figyelmet. Egyrészt fel kell vennünk a versenyt a hazai cégekkel, akik hasonló területen tevékenykednek, másrészt olyan versenyképes előnyre szert tenni, amivel a Kuka egy szeretett márka lesz akár a diákok, akár a munkavállalók körében.

– Egy friss felmérés szerint a következő öt évben világszerte ötmillió munkahelyet tesznek feleslegessé a robotok. Egyetért ezzel?
– Nem, hiszen minden robot mellé szükség van az emberre. Robotokat gyártunk, de emberi közreműködéssel, ezzel biztosítva több ezer munkahelyet a világon minden leányvállalatunknál. A jövőt mi úgy látjuk, hogy robot és ember biztonságosan, együtt dolgozik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink