Szolgáltatók Rekordprofit után is fél a lemaradástól a Lufthansa

Rekordprofit után is fél a lemaradástól a Lufthansa

MTI | 2016.04.29 08:44

Rekordprofit után is fél a lemaradástól a Lufthansa

A társaság szerint égető szükség van az európai légiközlekedési ipar konszolidációjára, hogy kontinens légitársaságai erősíteni tudják versenyképességüket amerikai és ázsiai riválisaikkal szemben.

Hirdetés

A légitársaság közvetlen célja a Brussels Airlines teljes átvétele, amire várhatóan szeptemberben kerül sor, bennfentesek szerint azonban a Lufthansa már hónapok óta tárgyal "partneri viszony" kialakításáról a skandináv SAS-al, továbbá a korábban évtizedekig a tulajdonában lévő Condor légitársasággal is. Szakértők szerint mindkét folyamat felvásárlással végződhet.

Azonban nem mindenki ért egyet a légitársaság vezetőjével. "A nagyravágyás a múltban sosem tett jót a Lufthansának" - mondta az egyik nagy intézményi befektető, az Union Investment portfoliómenedzsere, hozzátéve, hogy a vállalat szabad eszközeit inkább a géppark felújítására kellene fordítani. A Lufthansán belül is sokan tartanak attól, hogy Spohr ambiciózus programja keretében költséges szanálásra szoruló "zombi" társaságokat vásárolnak fel.

Spohr szerint viszont elengedhetetlen a "piac megtisztítása", hogy az európai vállalatok versenyképesebbek legyenek amerikai és ázsiai vetélytársaikkal szemben. Rámutatott, hogy míg az Egyesült Államokban az öt legnagyobb társaság uralja a piac 80 százalékát, addig Európában ez az arány csak 40 százalék. "A Lufthansa nem szemlélője, hanem résztvevője akar lenni a folyamatnak" - mondta Carsten Spohr, a szolgáltató vezérigazgatója.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink