Szolgáltatók OPEC-orosz megállapodás az olajtermelés csökkentésének idejéről

OPEC-orosz megállapodás az olajtermelés csökkentésének idejéről

MTI | 2016.12.07 10:56

OPEC-orosz megállapodás az olajtermelés csökkentésének idejéről

Az OPEC és Oroszország megállapodott arról, hogy fél évig tart az olajexportálók termeléscsökkentése - mondta el a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozó venezuelai olajipari miniszter.

Hirdetés

Eulogio del Pino szerint "minden jel arra mutat, hogy sikeres lesz az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok (non-OPEC) december 10-ikei bécsi ülése", ahol a tervek szerint arról írnak alá megállapodást, hogy januártól az OPEC és a szervezeten kívüliek csökkentik a termelésüket.

Az OPEC tagállamai szerdán úgy döntöttek, hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról. A nem OPEC-tagok további 600 ezer hordós csökkentést helyeztek kilátásba, ezen belül Oroszország a maga részéről 300 ezer hordó termeléscsökkentést vállal.

A venezuelai olajügyi miniszter elmondta azt is, hogy miután létrejön a megállapodás a szervezeten kívüli olajexportálókkal, azonnal felállítanak egy bizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy ellenőrizze a vállalt termeléscsökkentés betartását. A venezuelai szakminiszter szerint a bizottság tagjai között lehet Oroszország is.

A kőolaj ára szerda reggel csökkenést jelzett. Ennek pedig az az oka, hogy a szakértők nem bíznak az OPEC termeléscsökkentési vállalásában. Egy felmérés során közel 260 szakértőt kérdeztek meg és a választ adók többsége szerint az OPEC csak a felével, napi 600 ezer hordóval csökkenti a termelését a jóváhagyott napi 1,2 millió hordó helyett.

Amennyiben igazolódik a szakértők borúlátása, akkor az olajkartell olajtermelése nem csökken napi 33 millió hordó alá.

Kiemelt Partnereink