Szolgáltatók Nem tudunk lazítani, fél szemünk nyaraláskor is a munkán van

Nem tudunk lazítani, fél szemünk nyaraláskor is a munkán van

autopro.hu/B.B. | 2017.07.25 09:01

Nem tudunk lazítani, fél szemünk nyaraláskor is a munkán van

Tízből hét dolgozó szabadsága alatt is elérhető marad kollégái, felettesei vagy épp vevői számára. A kikapcsolási nehézségekre adható válasz egy része a technikai eszközök használatában rejlik.

Hirdetés

Tombol a szabadságolási szezon, ennek megfelelően ezen témakörben készített reprezentatív felmérést a Bitkom. Ebből kiderül, hogy egyre kevésbé tudunk kikapcsolni, hiszen míg tavaly a németországi dolgozók 67, idén már 71 százaléka volt elérhető szabadsága alatt telefonon, emailben vagy SMS-ben. Az alkalmazottak bő harmada, 38 százalék szabadságolása alatt is nyomon követi a vállalat levelezést.

A fiatalabbak könnyebben hagyják ott pár napra teljesen a munkát, a 14 és 29 éves megkérdezettek közül 37 százalék ki is emelte, egyáltalán nem szeretné, hogy munkacélú megkeresések érjék nyaraláskor. A 30 évnél idősebb munkavállalóknál ez az arány már csak 25 százalék.

Az is kiderült, hogy a pihenést leggyakrabban a kollégák zavarják meg (61%), a felettesek a megkeresések 23, míg a vevők 13 százalékáért felelnek.

Amekkora lehetőséget (távmunka, rugalmasság, önállóság stb.) nyújt a digitális technológia a munkaerőpiacon a hétköznapokban, legalább ugyanakkora kihívást is jelent a nyári szabadságolások ideje alatt, véli Bernhard Rohleder. A Bitkom vezetője egyben azt is hozzátette, az egyes vállalatok, dolgozók, munkakörök vagy épp projektek rendkívül sokfélék, így nem lehetséges általános szabályokat felállítani a munka és magánélet nyári egyensúlyának biztosításához. A legjobb, ha a beosztott és a felettes egyedi konzultáción tisztázza az igényeket, melynek központjában a pihenésnek kell állnia.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink