Szolgáltatók Mikulcza Gábor: egy jó csomagolással rengeteg költség takarítható meg

Mikulcza Gábor: egy jó csomagolással rengeteg költség takarítható meg

Pardavi Mariann | 2016.11.23 08:31

Mikulcza Gábor: egy jó csomagolással rengeteg költség takarítható meg

A csomagolástechnikával foglalkozó Nefab értékesítési vezetőjével arról beszélgettünk, hogy az optimális csomagolás a hatékony eladás egyik alappilére. Konkrét példával szemléltette azt is, mekkora anyagi terhet vehet le egy jól megtervezett csomagolás.

Hirdetés

– A Nefab abban is eltér a konkurenciától, hogy meglévő csomagolásokat is felülvizsgálnak, és hatékonnyá tesznek. Hogyan indul ez a folyamat?
– Amikor ilyen megkeresés érkezik hozzánk, először begyűjtjük a szükséges információkat: mit érdemes tudni a csomagolt termékről, milyen szállítási utakat kell figyelembe venni, szükséges-e valamilyen standard szerint tesztelni, illetve milyen speciális igénybevételnek van kitéve mind a termék, mind a csomagolás. Ezen információk birtokában igyekszünk olyan megoldási javaslatokat adni, amivel az ügyfeleink képesek csökkenteni a szállítási költségeket.

– Milyen megtakarítással számolhatnak? Mennyi anyagi költséget képes csökkenteni a megfelelő csomagolás?
– Ha a teljes szállítás során felmerülő költségeket 100 százaléknak vesszük, akkor ebből körülbelül 20 százalékot tesz ki a csomagolóanyag. A fennmaradó 80 százalék adminisztrációs, szállítási, tárolási és logisztikai teher. Ezeket a faktorokat figyelembe véve törekszünk olyan új javaslatot tenni, amellyel a teljes logisztikai költségeket csökkentjük.

– Milyen kézzel fogható példával illusztrálná ezt?
– Egy autóipari megrendelőnk klasszikus, faládás csomagolást használt, szögelt, ácsolt megoldással. Mi ezzel szemben olyan megoldást kínáltunk fel, ami ennél jóval hatékonyabbnak bizonyult. Hullámkarton csomagolást terveztünk számukra, speciális belső merevítéssel. Ezzel a megoldással olyan erős lett a csomagolás, mintha fát használtunk volna, de a rakatra számított súlya jóval kisebb lett.

– Sokan nyúlnak még a fához, ha csomagolásról van szó. A csomagolások tervezésénél manapság igyekeznek környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venni, ám a fa nehéz. Mit gondol, lehet modern egy faládás csomagolás is?
– Mi a Nefabnál akkor használjuk, ha nincs más alternatíva, vagy ha annyira érzékeny az áru, hogy másképp nem tudjuk megóvni. Esetleg még a nagyobb súlyú termékek csomagolásánál jöhet számításba. Ilyenek tervezésekor a hozzánk legközelebb eső szlovákiai expak gyárunkban készített ládákkal számolunk, melyek rétegelt lemezből készülnek és szögelés/csavarozás nélkül másodpercek alatt könnyen összeállítható.

– Milyen trendek határozzák meg a csomagolásokat?
– Egyre több olyan felkérés érkezik hozzánk, hogy összeállított kitként szállítsunk terméket, ezáltal csökkentve a vevői adminisztrációt, az összeállításra szánt operátor időt és növelve a kezelhetőséget. Továbbá egyre inkább szempont, hogy könnyű és költséghatékony legyen a csomagolás, ezért is egyre jellemzőbb, hogy faládás csomagolást kisebb súlyú hullámkartonra tervezzük át a partnereink számára. Úgy látjuk, a közeljövőben növekedni fog azoknak a speciális textileknek is a népszerűsége, melyek a szállítás közben esetlegesen előforduló karcolásoktól védik meg az árut.

– A csomagolás megtervezése egyfajta bizalmi kérdés. Hogyan garantálják az ügyfeleiknek, hogy a Nefab által csomagolt termékek épségben elérik úti céljukat?
– A vállalatcsoport Európán belül Svédországban és Hollandiában is üzemeltet csomagolásvizsgáló labort. A Nefab Packaging Hungary Kft. pedig a győri Széchenyi István Egyetemen működő akkreditált labor szakembereit bízza meg azzal, hogy teszteljék az általunk tervezett csomagolás hatékonyságát. A csomagolás megalkotásánál megpróbáljuk az összes lehetséges információt megszerezni annak érdekében, hogy a termék sértetlenül érkezzen meg a célállomásra és ezt a sok éves tapasztalatok is bizonyítják.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink