Szolgáltatók Már az EU is kíváncsi, mivel győzték meg a britek a Nissant a maradásról

Már az EU is kíváncsi, mivel győzték meg a britek a Nissant a maradásról

autopro.hu/B.B. | 2016.11.09 10:59

Már az EU is kíváncsi, mivel győzték meg a britek a Nissant a maradásról

Az, hogy a világ egyik legnagyobb autógyártója a szigetországban hagyta népszerű európai modelljeinek gyártását, komoly háttértárgyalásokra és garanciákra enged következtetni. A részletekre már az Európai Bizottság is kíváncsi.

Hirdetés

Szeptember utolsó napjaiban rövid időn belül két ellentétes tartalmú hír jelent meg a Nissannal kapcsolatban: elsőként az merült fel, hogy a brexit egyik legnagyobb autóipari következményeként a japán gyártó áthelyezheti gyártósorait a kontinentális Európába, rá néhány napra viszont kiderült, minden marad a régiben, és továbbra is a sunderlandi üzemben készül az európai piacra szánt gépek jelentős része.

Sejthető, hogy a maradás melletti döntést valószínűleg komoly háttértárgyalások előzték meg, sőt ezek létét maga az autógyártó sem titkolja. A Nissan márka első embere, Hiroto Saikawa elmondta, a brit kormány biztosítékokat ajánlott a vállalatnak, melyek szerint a szigetország autóipara (az ott jelenlévő külföldi gyártókat is ideértve) a nyári népszavazás ellenére is képes lesz megtartani versenyképességét. Persze konkrétan továbbra sem tudni, mivel győzték meg a britek a Nissant.

Éppen erre figyelt fel az Európai Bizottság, ami a megegyezés részleteit szeretné megtudni: az Automotive News Europe szerint még a vállalat számára tisztességtelen támogatás nyújtásának gyanúja is felmerült. Hivatalos panasz nem érkezett, a Bizottság a média értesüléseiből származó információk miatt kezdeményezte az ügy tisztázását. A nagy-britanniai döntéshozók és az autógyártó együttműködnek az uniós szervekkel.

Kiemelt Partnereink