Szolgáltatók Malaczkó Marietta: a KUKA nem az ember ellen, hanem az emberért gyárt robotokat

Malaczkó Marietta: a KUKA nem az ember ellen, hanem az emberért gyárt robotokat

Gégény István | 2016.10.31 06:30

Malaczkó Marietta: a KUKA nem az ember ellen, hanem az emberért gyárt robotokat

Egyre égetőbb kérdés, hogy felváltják-e az automatizálás berendezései a humán munkaerőt. Erről is beszélgettünk a robotgyártó hazai marketing és PR referensével az Automotive Hungary kiállítás kapcsán.

Hirdetés

– Mire hegyezték ki a jelenlétüket a járműipari seregszemlén?
– Javában zajlik a negyedik ipari forradalom, ennek jegyében egy szenzitív, kollaboratív robotot helyeztünk a középpontba. Emellett egy új robotcsaládot is bemutattunk, egy kis méretű hegesztőrobotot ismerhettek meg az érdeklődők.

– A kicsi méret nyilván nem véletlen.
– Így van. Ez a robot nano mértékegységben képes hegeszteni, apró, precíz feladatokhoz alkalmazható. A teherbírása ennek megfelelően kisebb a hagyományos robotokénál. A kollaboratív robotok esetében fokozott érdeklődést tapasztalunk: láthatóan szembesült a magyar piac is azzal, hogy komoly munkaerőhiány van, amit robotokkal fognak előbb-utóbb orvosolni. Viszont ezek a szenzitív robotok az emberrel együtt képesek dolgozni. Tehát nem feltétlenül a humán munkaerő pótlása a cél, hanem olyan munkafolyamatokba való bekapcsolódás, ahol munkavállalóra is szükség van.

– Tapasztaltak-e a megrendelők, érdeklődők részéről bizalmatlanságot, bizonytalanságot a robotokkal szemben? Merthogy egyes vélemények szerint ezek a gépek elveszik az emberek munkáját.
– Mi azt mondjuk, hogy robotokat gyártunk, de emberekkel. Az ember nem feltétlenül lesz kiváltva, viszont ahol munkaerőhiány van, ott a cég kénytelen lesz robotokat integrálni a munkafolyamatokba. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy kevés például a hegesztő szakember, a betanítható munkás, így akik beruházásban gondolkodnak, nem bizalmatlanok a robotokkal szemben. Egy ilyen befektetés megtérülése kiszámítható, nem kell úgy betanítani a robotot, mint egy új kollégát, sok évig számítani lehet rá. Döntéshozói szinten eiatt nem is találkozunk bizonytalansággal, aggodalommal. A diákok, a jövő generáció körében szintén azt tapasztaljuk, hogy nyitottak a robotikára, még inkább, mint egy idősebb cégvezető, aki nehezen tudja elképzelni, hogy egy robot dolgozzon mellette.

– Az említett forradalom, az Ipar 4.0 hatására mennyire növekszik a robotok iránti igény, és miért érdemes a KUKA gépei mellett dönteni?
– Leginkább az egyetemek fokozódó érdeklődését emelném ki: idén nagyon sok oktatási célú megkeresést kapunk. A képzőhelyek egyre több robotot integrálnának az egyetemi oktató laborokba, így a hallgatók mielőbb megismerkedhetnek a robotikával. Tisztában vagyunk azzal, hogy számos robotipari cég van jelen a piacon – mindegyikük jó valamiben. Mi minőség terén Európában a legjobbak vagyunk, ezért is alakult ki igen szerteágazó partneri kapcsolatrendszerünk. Ami a jövőt, a további fejlődési lehetőségeket illeti: senki nem tudja pontosan, hogy az autóipar merre fog elmozdulni az elkövetkező években. Ami biztos: a KUKA stabilan jelen van valamennyi ipari szegmensben. Olyan újdonságokat hozunk létre, amelyek követik a piac változásait.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink