Szolgáltatók Lufthansa: enyhül a sztrájk, de kaotikus a helyzet

Lufthansa: enyhül a sztrájk, de kaotikus a helyzet

MTI | 2015.11.10 09:06

Lufthansa: enyhül a sztrájk, de kaotikus a helyzet

November 10-én folytatódik a Lufthansa légiutas-kísérőinek 6-án kezdődött sztrájkja, de erre a napra jóval kevesebb járatot töröltek, mint 9-én, elsősorban a hosszú távú járatok utasai maradnak földön.

Hirdetés

Hétfőn este a cég vezetése javaslatot tett a megegyezésre, a beterjesztett elképzeléseket a munkavállalók képviselői elégtelennek ítélték és elutasították.

A munkáltató azt javasolta, hogy a 19 ezer légiutas-kísérőnek 2000 euróról 3000 euróra növelik az egyszeri bónuszkifizetés összegét, amennyiben a sztrájkolók azonnal felveszik a munkát. A Lufthansa vezetősége ezen felül 1,7 százalékos béremelésre tett javaslatot januártól és további 1,7 százalékos növelésre egy év múlva. A sztrájkot meghirdető Ufo ágazati szakszervezet szerint mindez kevés.

Kevés az ok mostanában a mosolyra

A munkáltató és a szakszervezet közötti vita részben a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik. A Lufthansa az újonnan belépőknek továbbra is csak alacsonyabb, a vezető frankfurti tőzsdeindex, a DAX kosarában szereplő cégekéhez hasonló - nyugdíjat jelentő - feltételeket hajlandó biztosítani.

A hétfői sztrájk 929 járatot és 113 ezer utast érintett. Keddre a Lufthansa 136 járatát törölték. A munkabeszüntetés Düsseldorfban a rövid- és hosszú távú járatok mindegyikét érinti. Frankfurtban és Münchenben csak a hosszú távú járatokra vonatkozik.

A Lufthansa számításai szerint a sztrájk napi több mint 10 millió euró bevételkiesést okoz.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink