Szolgáltatók Liga: etikátlan és törvénysértő a visszafoglalkoztatás

Liga: etikátlan és törvénysértő a visszafoglalkoztatás

MTI | 2015.05.19 08:36

Liga: etikátlan és törvénysértő a visszafoglalkoztatás

A Liga Szakszervezetek kezdeményezte, hogy a költségvetés benyújtásával haladéktalanul kezdje meg a kormány a 2016. évi bértárgyalásokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretein belül.

Hirdetés

A Liga közleményében kiemelte, hogy továbbra sem támogatja az egykulcsos személyi jövedelemadót, és felszólította a kormányt, hogy az 1 százalékpontos szja-csökkentést csak az átlagbér alatt keresők érvényesíthessék, az így fennmaradó összeget pedig tegyék elérhetővé bérfejlesztésre az életpályamodellel vagy más egyszeri bérjellegű juttatással nem támogatott ágazatokban dolgozók számára.

A Liga ismét a kormányhoz fordult, hogy a költségvetési megszorítások a minimálbéren élőket ne érintsék, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a minimálbér belátható időn belül felzárkózzon a mindenkori létminimumhoz.

A szakszervezetek szerint a kormány a közmunkaprogramra csoportosított többletforrást a piaci foglalkoztatás támogatására használja fel, egyúttal felhívta a kormányzat figyelmét a közmunkásként "visszafoglalkoztatott" közalkalmazottak helyzetének kivizsgálására.

Ezzel kapcsolatban példaként említették, hogy tudomásuk szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alá tartozó intézményekben az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a közmunkában foglalkoztatottak száma, akiknek az alkalmazása azonban valójában csupán "visszafoglalkoztatás" keretében valósult meg. A szakszervezetek ezt az eljárást etikátlannak és törvénysértőnek tartják.

A Liga közleményében ennek az elfogadhatatlan gyakorlatnak a megszűntetését és a "visszafoglalkoztatásban" érintettek eredeti munkaviszonyának visszaállítását kérte.

Kiemelt Partnereink