Szolgáltatók Leállhatnak a vonatok: a MÁV újabb bérajánlata is kevés a dolgozóknak

Leállhatnak a vonatok: a MÁV újabb bérajánlata is kevés a dolgozóknak

MTI | 2016.02.12 10:39

Leállhatnak a vonatok: a MÁV újabb bérajánlata is kevés a dolgozóknak

Nem sikerült megállapodniuk a feleknek. Március elején jöhet a munkabeszüntetés.

Hirdetés

A MÁV vezetése újabb bérajánlatot tett a szakszervezetekkel folytatott kollektív munkaügyi vitában; átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést kínált fel. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke közölte: az érdekképviseletek nem fogadták el a munkáltató ajánlatát, pénteken jelentik be a sztrájk időpontját.

A hét bérfejlesztésről tárgyaló szakszervezetből a legtöbb tagot tömörítő VSZ elnöke a munkáltatói ajánlat elutasítását azzal magyarázta, hogy a MÁV jelenlegi bérfejlesztési javaslata már nem tartalmazta a korábban kilátásba helyezett önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést, és a két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést sem.

Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke február 12-én bejelentette, hogy amennyiben február 20-ig a vasutas szakszervezetek és a MÁV nem tud megállapodni az idei évi bérfejlesztésről, a szakszervezetek március első hetében országos sztrájkot hirdetnek.

A vasúttársaság nem tudja teljesíteni a szakszervezetek követelését, de arra törekszik, hogy ajánlata a lehető legnagyobb mértékben igazodjon az érdekképviseletek elvárásaihoz. Ezért áll már csak egy elemből az alapbérfejlesztés, átlagosan 3 százalékból. Ezzel párhuzamosan felkérte a szakszerevezeteket, hogy közösen alakítsák ki álláspontjukat a különböző munkavállalói csoportok közötti differenciálásról.

Meleg János kiemelte: egyelőre a következő tárgyalási napról sem állapodott meg a munkáltatói és a munkavállalói oldal, a sztrájk ideje alatt azonban folyamatos az egyeztetési kötelezettség.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink