Szolgáltatók Kik lesznek a miskolci ipari park első telepesei?

Kik lesznek a miskolci ipari park első telepesei?

Pardavi Mariann | 2016.01.19 10:29

Kik lesznek a miskolci ipari park első telepesei?

Komplett autóipari beszállítói lánc megtelepülésére is alkalmas a létesítmény, melynek kiépüléséről a napokban döntöttek. Tízezer embernek adhatnak munkát az érkező vállalkozások. Milyen cégek érkeznek a borsodi megyeszékhelyre? Hogyan élénkíti ez a beruházás a hazai járműipart? Ezt a témát jártuk körbe Vécsi Györggyel, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatójával.

Hirdetés

– Hol tart jelenleg az park kiépítésének folyamat? Mikor várhatóak az első cégek?
A Kormány 493/2015. (XII. 30.) rendeletével nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé a Miskolc MJV Keleti Iparterület megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. A rendeletben kijelölt területeket az állam vásárolja meg, ez a folyamat első lépcsője, ha ez megtörtént, lehet beszélni a további feladatokról.

Vécsi György

– Milyen cégeket várnak a területre? Milyen vállalkozásoknak felel meg a terület?
Miskolc város vezetői és a Miskolc Holding gazdaságfejlesztési szakemberei folyamatosan tárgyalnak befektetési célzattal érkező vállalkozásokkal, külföldi delegációkkal, együttműködnek a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA), ágazati szövetségekkel és szakmai partnerekkel. Az új iparterület kialakítása két okból nagyon fontos: egyrészt a meglévő érdeklődők igényeinek minél teljesebb körű kiszolgálása érdekében, másrészt olyan cégek figyelmének felkeltése miatt, melyek nagy, egybefüggő, reprezentatív üzleti környezetben lévő, jó infrastrukturális adottságokkal rendelkező területet keresnek. A város célja magas hozzáadott értéket teremtő, termelő vállalatok letelepítése. Miskolc szakmai hátterét, működő cégeit és szakképzési rendszerét figyelembe véve autóipari, elektronikai, gépipari, környezetipari vállalatok érdeklődése várható – de ez az ágazati felsorolás nem kizárólagos, mint ahogy a cégek mérete sem meghatározó. Az új iparterület a már meglévő ipari parkokkal összehasonlítva éppen ebben egyedi: nagy termelő vállalat kisebb beszállítóival együtt történő betelepedését is lehetővé teszi.

– Miskolcon több, autóiparban érdekelt nagyvállalat tevékenykedik. Várják a beszállítóikat?
Miskolcon még nincs OEM, de a nagy iparterület autógyártó betelepedését is lehetővé teszi. Első, másodkörös beszállítók vannak és több kisebb cég tevékenykedik autóipari területen. A cégek egy része klaszterré szerveződött, az Észak-Magyarországi Autóipari Klaszter (NOHAC) keretein belül működik együtt. A város keresi az ágazat erősítésének lehetőségeit, támogatja a fejlesztéseket, erős partnerséget épített a betelepült gyártókkal, többek között a Bosch-sal, a Takatával, a Shinwával, a Remy Automotive-vel. Az együttműködést szimbolizálva a Miskolc Holding és Miskolc MJV évek óta közös standon jelenik meg a helyi gazdasági és oktatási szereplőkkel kiegészülve az Automotive Hungary szakkiállításon. Bízunk benne, hogy a térség ipari tradíciói, az országos viszonylatban erős szakképzési rendszer és a város beruházásösztönzési tevékenysége a megfelelő szintű infrastruktúrával ellátott iparterülettel kiegészülve növelni fogja az autóipari ágazatban Miskolcon tevékenykedő cégek számát és versenyképességét.

– Célja a városvezetésnek, hogy hasonló járműipari centrumot építsen ki, mint Győr és Kecskemét?
2014-ben a város elindította a Miskolci Járműipari Életpályamodellt, amely elsősorban a fiatalabb szakemberek – középiskolát, szakiskolát, egyetemet végzettek – számára jelenti a várossal közös jövőt, életpálya-tervezést. Az önkormányzat ebben számíthat a megyei gazdasági kamara, a vállalkozók szövetsége, a helyi cégek, az oktatási intézmények és a szélesebb adminisztráció segítségére és együttműködésére. A gazdaságfejlesztés egyik legfontosabb feltétele a magasan képzett munkaerő, a színvonalas szakképzés. Miskolcon a képzés belső tartalma mára megújult, nagyobb súly került a duális képzésre, azaz a gyakorlati képzéssel megvalósuló elméleti oktatásra. Együttműködünk a nagy cégekkel és a Miskolci Egyetemmel, a képző intézményekkel, a piac igényeihez igyekszünk igazítani az oktatást. Emellett a Miskolc Holding tagvállalata, a Miskolci Felnőttképző is aktív szerepet vállal a megfelelő képzettségű munkaerő biztosításában. OKJ-s képzések, nyelvi és kompetencia fejlesztő tanfolyamok lebonyolítását, valamint a cégek egyedi igényei alapján összeállított tananyagok oktatását vállalják. Ezek összességében jelenthetnek garanciát a Miskolcot választó cégeknek a megfelelő végzettséggel, használható tudással rendelkező szakemberek biztosítására, utánpótlására.

– Körülbelül hány új munkahelyet hoznak magukkal a fejlesztések?
Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere mondta a napokban: 4 Mercedes nagyságú autógyár fér el ezen a területen, ha pedig kis- és középvállalkozásokban gondolkodunk, akkor számtalan cég települhet ide. Akár a 10 ezret is meghaladhatja az itt dolgozók száma. Mi közösen azon dolgozunk, hogy ez így legyen, ami azt is jelenti, az ipari parkba betelepült vállalkozások várhatóan tíz év alatt rendezik a térség munkaerő-helyzetét.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink