Szolgáltatók Kényes önvezetési kérdést tisztáz az Egyesült Királyság

Kényes önvezetési kérdést tisztáz az Egyesült Királyság

autopro.hu/B.B. | 2017.02.13 09:43

Kényes önvezetési kérdést tisztáz az Egyesült Királyság

A szigetországban törvényben rögzítik, milyen biztosítási szabályok alapján kell eljárni, ha egy önvezető autó balesetet okoz. A jogalkotói lépés más országoknak is irányt mutathat.

Hirdetés

Meglehetősen problémás ügyhöz készülnek hozzányúlni az Egyesült Királyság jogalkotói, ugyanis a tervek szerint egyértelművé tennék, milyen biztosítási és kártérítési szabályok vonatkoznak az önvezető járművek okozta balesetekre. Eddig az ilyen alkalmak során nagyon nehézkesen ment a felelősség megállapítása, a mostani szigetországbeli törekvések többek között ezt a problémát is orvosolnák.

A tervek szerint megjelenhet egy új biztosítási termék a piacon, mely a vezető nélküli működésre is képes járművek tulajdonosainak nyújtana segítséget. Mivel a robotpilóta üzemmódra is képes kocsikat kínáló gyártók igyekeznek a felhasználóra hárítani egy esetleges baleset felelősségét, az új biztosítástípus legnagyobb előnye az ügyfél tehermentesítése lehetne. Ha a balesetező önvezető kocsi tulajdonosa rendelkezik ilyen biztosítással, a kárrendezési folyamat a jelenleginél jóval gyorsabban lezárulhat, írja az autonews.com.

Igaz, az Egyesült Királyságot többek között már a Google és a Tesla is korábban teszthelyszínül választotta, a biztosítási termékportfólió lehetséges kibővülése újabb lökést adhat az országban a technológiai trendnek – ezúttal a fogyasztói oldalon.

Kiemelt Partnereink