Szolgáltatók Johannes Franner: ipari forradalmat készítünk elő

Johannes Franner: ipari forradalmat készítünk elő

Pardavi Mariann | 2016.01.26 11:01

Johannes Franner: ipari forradalmat készítünk elő

Az autóipar egyre gyakrabban igényel teljesen automatizált, könnyen áttelepíthető rendszereket, saját magukat optimalizáló algoritmusokat. Vagyis olyan gyárat, ami a piaci igényeknek megfelelően rugalmasan alakítható át. Az ipar és felhasználók csak optimalizált gyártással versenyképesek, ezen folyamatok biztosan átformálják az eddigi munkaterületeket. Ilyen témákról beszélgettünk az igm Robotrendszerek AG pénzügyi igazgatójával, dr. Johannes Frannerrel.

Hirdetés

– Hogyan teljesített a vállalat 2015-ben?
Az igm Robotrendszer AG alapvető tevékenysége a hegesztési eljárások és ezek automatizálásának, robotizálásának megvalósítása és konzekvens fejlesztése. Nálunk mindig a vevő és a vevői igények állnak első helyen. Csaknem ötvenéves tapasztalattal a hegesztőrobotok fejlesztése és gyártóspecifikus berendezések, be- és kirakodási rendszerek, valamint komplex testreszabott gyártósorok területén 2015 évben is sikeres évet zártunk. 48 millió eurós forgalmat realizáltunk és jelenlegi megrendeléseink további fejlődés irányába mutatnak.

Dr. Johannes Franner, az igm Robotrendszerek AG pénzügyi igazgatója

– Az ipar mely területei használják a cég által gyártott robotokat?
– A csoport termékeit elsősorban a nehéz építőipari gépek hegesztésénél alkalmazzák, de hasonlóan sok berendezésünk üzemel az ipar szinte minden területén: a vasútgyártásban, az építőipari gépeknél, a darugyártásban, a híd- és acélszerkezetek hegesztésénél, vagy a hadiiparban.

– Mely országok a legfőbb megrendelők?
Az elmúlt évben projektjeink 70 százalékát Európában realizáltuk. Elsősorban Németországban, Ausztriában, Franciaországban, ezért ez a kontinens kulcsszerepet játszik az életünkben. Különösen nagy örömünkre szolgált a magyarországi piac dinamikus fejlődése és komoly projektek megvalósítása a Fortaco, a PNH, a Rába Jármű és a Strautmann cégeknél. A legnagyobb felvevőpiac továbbra is Kína, bár a rendelési állomány visszaeső tendenciát mutatott. Idén Indiában a befektetések növekedésével számítunk.

– Milyen autóipari vállalatok használják a termékeiket?
Számos ismert autóipari cég bízik bennünk, mint például a Modine, a Sebring, az Autopal, a Kessler&Co. Az új, korszerű elektronsugaras hegesztőberendezések győri gyártásának indításával további gyártási területek nyílnak meg a hegesztés, hőkezelés és fúrás területén.

2015-ben 180 hegesztő-robotrendszer készült Győrben. A fejlődést jól mutatja, hogy ez az érték a 2002-es évnek több mint a négyszerese.

– Hányan dolgoznak jelenleg a vállalatnál? Milyen stratégia áll rendelkezésre, hogy folyamatosan jól képzett szakemberek dolgozhassanak a cégnél?
Az igm Konszern 2006 óta Global Welding Technologies AG Holdingként magába foglalja az igm Robotersysteme AG, a Steigerwald Strahltechnik GmbH, a PTR Strahltechnik GmbH, a Polysoude SAS és az Oxytechnik GmbH cégeket, összesen 800 munkatárssal. Különösen képzett kollégákkal dolgozunk a MIG/MAG, az AWI, a plazma, a lézer és elektronsugaras hegesztéseknél, valamint a kavaró dörzshegesztés és felrakó hegesztések területén. A robotgyártás területen 380 kollégánk tevékenykedik. Egyre gyakrabban dolgozunk együtt projektorientáltan szakiskolákkal, felsőoktatási intézményekkel, így már korai időszakban jó kapcsolatok épülnek ki diákokkal és végzős hallgatókkal. Támogatjuk munkatársaink szakmai képzését, hogy munkájukkal megfeleljenek a technika mai állásának.

– Újabb ipari forradalom van készülőben. Mit érez ebből a vállalat?
– A robotok – különösen az elmúlt 10-15 évben – nagy szerepet játszottak a gyártási folyamatok kialakításában és a jövőben még nagyobb szerepet fognak kapni a 4.0 ipari irányelv szerint. Az automatizált berendezések a jövőt és haladást mutatják, vezető hegesztőrobot-gyártóként az igm megszerzett tudásából hatékonyan profitál és a folyamatos fejlesztés révén a jövőben is ez várható. Vevőink egyre gyakrabban igényelnek teljesen automatizált, komplett megoldásokat, könnyen áttelepíthető rendszereket, saját magukat optimalizáló algoritmusokat, ahol az egész gyár a piaci igényeknek megfelelően rugalmasan átalakítható. Magától értetődő, hogy a digitálisan együttműködő gépek a mindennapi munkában változást hoznak. Az igm jelenleg is aktívan vesz részt új és előremutató fejlesztési projektekben, mely a 4.0 ipari irányelv szerint forradalmi változásokat hoz a gyártásban.

– Hogy látja, mik lesznek 2016 kihívásai?
A komplex berendezések előretörését, például a Pick & Place robotrendszereket, az FMS gyártósorok növelt hegesztési sebességű kombinációját és a különböző hegesztési eljárások megjelenését említeném. Az igm már eddig is több sikeres projektet valósított meg és 2016-ban is tervezünk hasonló testreszabott rendszereket, ahol a digitalizált gyártás és az önmagukat optimalizáló gyártási folyamatok állnak előtérben.

A képre kattintva körbejárhatja velünk a győri gyárat. Kevés szöveg, sok fotó.

– Mi határozza meg az igm ezévi tevékenységét?
Vevőink számára gyors áttekintést nyújt az IT halózatra köthető K6 robotvezérlés. Minden releváns paraméter számítógépen követhetően valós időben látható, lekérdezhető. Tervezzük a mobiltelefonos alkalmazás fejlesztését, amikor a gyártási adatok csarnokon kívül, útközben is rendelkezésre állnak. Újdonságnak számít az elektronsugaras hegesztőberendezések győri gyártása és a Kandó Kálmán utcai üzemünk bővítése, modernizálása.

– Egy friss felmérés szerint a következő öt évben világszerte ötmillió munkahelyet tesznek feleslegessé a robotok. Egyetért ezzel? Mit hoz a jövő?
Mai szempontok alapján az ipar és felhasználók csak optimalizált gyártási folyamatokkal versenyképesek, ezen folyamatok biztosan átformálják az eddigi munkaterületeket. Az új feladatokkal azonban új munkahelyek valósulnak meg, más témák, új struktúrák jelennek meg, amelyekkel sok új munkahely is létesíthető. Optimisták vagyunk a jövőt illetően, mert sorra jönnek az új feladatok, melyekkel a szakmában hosszútávon új és biztos munkahelyek is keletkeznek. Meggyőződésünk, hogy a 4.0 ipari irányelv nagymértékben hozzájárul a hálózatba épített robotrendszerek és gyártósorok, valamint az optimalizált termelési folyamatok megvalósuláshoz, amivel vevőink a gyártásukat gazdaságosabbá és hatékonyabbá tudják tenni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink