Szolgáltatók Itt az Uber önvezető autója

Itt az Uber önvezető autója

autopro.hu/B.B. | 2016.05.23 13:17

Itt az Uber önvezető autója

A Google után újabb szolgáltató kezdte meg sofőr nélküli jármű tesztelését a nyilvános forgalomban. Lehet, hogy az Uber-sofőrök hamarosan összefognak a taxisokkal?

Hirdetés

Nem a foglalkoztatottak számának növelése a célja a személyszállításban dúló trendeknek, ugyanis az utóbbi időszakban a hírekben gyakran feltűnő Uber hosszabb távon a saját sofőrjeit is gépekre cserélné. Erre utal legalábbis, hogy a pennsylvaniai Pittsburgh utcáin egy hibrid meghajtású, átalakított, önvezető Ford Fusion jelent meg a cég logójával.

A fuvarmegosztással foglalkozó vállalat alapítója, Travis Kalanick korábban már utalt rá, hogy a szolgáltatást a jövőben vezető nélküli autókra alapozná, azonban az, hogy technológiájuk készen áll a nyilvános utcai tesztelésre, derült égből lecsapó villámként hatott. Korábban az Uber a Daimlerrel is tárgyalt önvezető autók beszerzéséről, azonban a mostani hírek alapján úgy látszik, a szolgáltató jobbnak látta saját fejlesztésű autóval bekapcsolódni a versenybe.

Az Uber tesztautója, mely kamerák és szenzorok segítségével száz méteres körzetben képes tájékozódni, olyan fejlesztők termékeivel kényszerül felvenni a versenyt, mint a Google, vagy a Tesla. Természetesen több mint valószínű, hogy a közúti robotpilótákkal kapcsolatos fejlesztésekbe a nagyobb, hagyományos autógyártók is beszállnak majd, ezen felül pedig az egyes nemzetállamok is kivehetik részüket a munkából. Ki tudja, akár még az is megeshet, hogy az Uber egyszer a tegnap bejelentett zalaegerszegi tesztpályán fogja tovább finomítani önvezető szoftvereit.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink