Szolgáltatók Idén is megmérkőznek az alternatív hajtású járművek az MVM futamon

Idén is megmérkőznek az alternatív hajtású járművek az MVM futamon

autopro.hu | 2014.09.15 14:49

Idén is megmérkőznek az alternatív hajtású járművek az MVM futamon

Szombaton negyedik alkalommal rendezi meg a jövő környezetbarát technológiáit felvonultató, a szénhidrogén-meghajtást nélkülöző járművek versenyét és seregszemléjét az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

Hirdetés

A szeptember 20-án tartandó IV. MVM Energia Futamon mintegy ötven csapat napelemes autói, különleges prototípusai, átalakított szériaautói, elektromos versenyautói és motorjai versenyeznek majd Budapest szívében, a Lánchíd pesti oldalán. A cél annak bemutatása, hogy a mérnökök találékonyságának köszönhetően már elérhető közelségbe került a fenntartható városi közlekedés. A több mint hatvan különleges járművet felvonultató Futam fővédnöke Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

– A fenntarthatóság három, egyformán fontos pillére a környezet védelme, a gazdaság fejlődésének támogatása és a társadalmi célok megvalósítása. Magyarország érdeke, hogy hosszú távon egyensúlyt teremtsen a három pillér között. Az MVM-nek ezért is erkölcsi kötelessége, hogy piaci súlyához mérten részt vállaljon az össztársadalmi ügyek támogatásában, így a lakosság környezettudatosságának növelésében is – mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az MVM csoport 2011-ben hívta életre futamot. Az európai fővárosok között elsőként szerveztek versenyt alternatív hajtású járműveknek. Az érdeklődésre tekintettel tavaly és tavalyelőtt már a Lánchíd pesti hídfőjénél száguldottak a napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, valamint elektromos versenyautók és motorok. A futam látogatói idén sem csak a különleges versenyeket tekinthetik meg, a nyitott boksz utcában testközelből is megismerkedhetnek a különleges járművekkel. Az érdeklődők kipróbálhatják a már kereskedelmi forgalomban is kapható villanyautókat, amelyek a következő évtizedekben forradalmasíthatják a városi közlekedést, és egyben hozzájárulhatnak Magyarország villamosenergia-igényének jelentős növekedéséhez, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez is.

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan a versenyen kizárólag nem konvencionális meghajtású járművek állnak rajthoz. A saját építésű vagy átépített közlekedési eszközöket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő és természetesen emberi erő is. A versenyben résztvevőknek azonban nem elég a gyorsaság, a sikeres szerepléshez elengedhetetlen a megbízhatóság, a kreativitás és az innovatív gondolkodásmód. Az Európai Mobilitási Hét szellemiségéhez csatlakozva a magyar versenyzők mellett feltűnnek az európai istállók tagjai is, hogy egy nemzetközi versenyen dőljön el, ki a legjobb. A rendezvényt megelőző sajtóeseményen az MVM Csoport saját villanyautói mellett bemutatott egy elektromos hajtásúvá alakított, 1929-es Citroënt és egy villany meghajtású motort is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink