Szolgáltatók Halálraítélt az a cég, ami kész munkaerőre vár – Háry András a zalaegerszegi utánpótlásról

Halálraítélt az a cég, ami kész munkaerőre vár – Háry András a zalaegerszegi utánpótlásról

Pardavi Mariann | 2016.02.29 09:42

Halálraítélt az a cég, ami kész munkaerőre vár – Háry András a zalaegerszegi utánpótlásról

Ugyan nem Zalaegerszeg Magyarország járműipari központja, de tény, hogy fejlődik, így szakképzett munkaerőre van szüksége. Dr. Háry Andrással, a Zalaegerszegi Technológiai Centrum vezetőjével beszélgettünk a térség lehetőségeiről.

Hirdetés

– Hasonlóan a győri Techtogether Junior pályaorientációs programhoz, Zalaegerszegen is rendeznek olyan eseményt, ahol az ipar és az oktatás szereplői találkozhatnak. Milyen oktatási háttérrel bír a város?
– Három egyetem képzésein tanulhatnak a fiatalok. A Pécsi Tudományegyetem egészségügyi képzéseket kínál, a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi kara gazdasági szakokat ajánl, míg a Pannon Egyetem zalaegerszegi intézete a műszaki képzésért felel. Ennek megfelelően a rendezvény is erre a három területre fókuszál, az intézményekkel közösen együttműködve. El kell mondanom, korábban is kifejezetten jó volt az együttműködés a képzést támogató alapítványok és az intézmények között, a Techtogether ennek a megkoronázása.

Háry András

– Ahogy a győri rendezvénynek, úgy ennek is az a célja, hogy felhívja a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét a térség nyújtotta karrierlehetőségekre. Hogyan terelgetik a járműipari szakmák felé a fiatalokat?
– Az Autopro.hu járműipari szakportállal és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központtal azért szövetkeztünk, hogy azáltalános és középiskolás tanulók részére versenykörnyezetben, játékos formában mutassuk be az előttük álló tovább tanulási és munkalehetőségeket. Azt a célt tűztük ki, hogy a térség felsőoktatási törekvéseit segítsük. Fontos kiemelnem, hogy nem kizárólag az ipari és gazdasági szakmákat emeljük fókuszba, a humán területek éppolyan fontosak. A küönböző területek egymást támogatva erősíthetik a helyi gazdaságot. Ipari és oktatási oldalról is mutatkozott igény a rendezvényre.

"Élő kapcsolat kell a leendő munkaerővel, minél korábban; erre pedig jó lehetőség a Techtogether, hiszen a cégek képviselői személyesen találkozhatnak a fiatalokkal – akár már az általános iskolásokkal."

– Milyen autóipari vállalatok álltak a rendezvény mögé?
– A vállalati jelenlét is mutatja, hogy a cégek felismerték a Techtogether fontosságát. Autóipari oldalról kiemelném a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft., az Opel Szentgotthárd Kft., a Flex és az Eckerle Automotive Zala Kft. részvételét. Zalaegerszeg térségének vállalatai a hagyományos gépipar mellett számos szálon kötődnek a járműiparhoz: igaz, nem mindig az autóiparhoz, többen egyéb járműipari szegmensben érintettek például vasúti vagy a repülőipari területen. A térség kifejezetten erős elektronikában is, gyakran éppen a járműelektronikához kötődve. Az érintett ágazatoknak megfelelően alakulnak a munkaerőigények is.

A Technológiai Centrum ipari igényekre alapozva, hasonló nemzetközi szervezetek tapasztalatainak felhasználásával jött létre 2010-ben. A központ saját humán- és eszközháttérrel, valamint szakmai együttműködő körrel rendelkező szolgáltató és kutatóhely, aktív szerepet vállal a műszaki tudás humán bázisának erősítése és fejlesztése terén.

– Hogy látja, mikor érik be a kezdeményezés gyümölcse?
Az oktatásra hatványozottan jellemző, hogy amit ma teszünk, az nem holnap hozza meg az eredményét, hanem akár hosszú évek múlva. El kell fogadnunk azt a szemléletet a cégekben, hogy ha jó munkaerőt szeretnénk, azért komoly erőfeszítéseket kell tennünk. A legjobb, ha ez vállalati kultúra részeként beépül a mindennapi tevékenységekbe, hiszen ekkor fáj a legkevésbé. Ki kell mondani: csak akkor lesz munkaerő, ha teszünk érte. Komoly pozíciókat veszít az a cég, aki kész, versenyképes munkaerőre vár. Élő kapcsolat kell a leendő munkaerővel, minél korábban; erre pedig jó lehetőség a Techtogether, hiszen a cégek képviselői személyesen találkozhatnak a fiatalokkal – akár már az általános iskolásokkal.

A rendezvény időpontja: 2016. március 3, helyszíne: Zalaegerszegi Városi Sportcsarnok.

Kiemelt Partnereink