Szolgáltatók Franciaországban 2040-től megtiltanák a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését

Franciaországban 2040-től megtiltanák a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését

MTI | 2017.07.07 08:41

Franciaországban 2040-től megtiltanák a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését

A robbanómotoros új autók értékesítésének betiltását tervezi 2040-re Franciaországban Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter.

Hirdetés

"2040-ig bezárólag valamikor be fogjuk tiltani a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését" fogalmazott a miniszter a "tiszta" energiaforrások részarányának a növelésére és a párizsi környezetvédelmi egyezmény célkitűzéseinek a teljesítésére lefektetett ötéves terv bemutatására rendezett sajtótájékoztatón.

Közölte, hogy az előzetes egyeztetések alapján a francia autógyártók fel vannak készülve a kormány "kemény feltételeinek" teljesítésére a kitűzött határidőre.

A francia környezetvédelmi miniszter bejelentése egy nappal követi a kínai tulajdonban lévő Volvo Cars bejelentését, hogy 2019-től kezdődően már kizárólag csak hibrid vagy tisztán elektromos modelleket fog fejleszteni.

A kormány emellett programot indít az 1997 előtt gyártott dízel és 2001 előtt gyártott benzines autók lecserélésének támogatására új vagy később gyártott használt autókra közölte.

Nicolas Hulot bejelentette egyúttal azt is, hogy 2022-re teljesen felszámolják a széntüzelésű erőműveket, amelyek jelenleg a francia áramtermelés 5 százalékát adják. Az atomenergia részarányát pedig a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökkentik 2025-re.

Kiemelt Partnereink