Szolgáltatók Feszültség alatt marad az olajpiac

Feszültség alatt marad az olajpiac

MTI | 2016.06.03 12:02

Feszültség alatt marad az olajpiac

Nem jutottak konszenzusra a tagállamok szakminiszterei a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) Bécsben tartott tanácskozásán az árak és a kínálat szabályozásáról.

Hirdetés

Miközben a miniszterek gyülekeztek, egyesek megnyilvánulásaiból még úgy tűnt, hogy a szervezet az egység üzenetét küldené a piacok szabályozásának kérdéseiben, amire már évek óta nem képes. Szaúd-Arábia a kollektív kitermelési plafon visszaállítását javasolta, Irán viszont az országonként lebontott kvóták meghatározását szerette volna elérni. Az ülés után felolvasott nyilatkozatban azonban nem hangzottak el konkrét ígéretek és számok, csupán azt hangsúlyozták, hogy az OPEC-tagállamoknak dolgozniuk kell egy stabil piacért.

A nyersolaj világpiaci ára meredeken csökkent azokra a hírekre, hogy az OPEC-tagállamok nem tudtak megállapodni egy új kitermelési plafonról, nem rögzítették a szám szerinti termelési kvótát. Döntés csak arról született, hogy legközelebb november 30-án tartják a szakminiszterek szokásos fél évenkénti bécsi értekezletét.

A tanácskozáson megválasztották az OPEC új főtitkárát: a líbiai Abdallah el-Badrit augusztus 1-jén a nigériai Mohammed Barkindo váltja, mandátuma három évre szól. Az OPEC hivatalos kitermelési plafonja 2012. január 1-je óta nem változott, akkor napi 30 millió hordóban rögzítették. A leköszönő főtitkár közölte, hogy a tagállamoknak időre van szükségük a végleges döntés meghozatalára a kitermelés szintjét illetően. "A piaci helyzet pozitív, az árak helyreállnak. A jövőben megállapodunk valamilyen számban, de ez most lehetetlen, mivel Irán növeli kitermelésének szintjét, Líbiában és Nigériában pedig nem stabil a kitermelés, fennakadások vannak" - mondta Badri.

Az olajárak mintegy 80 százalékkal emelkedtek az év elején megütött rekordalacsony szintekhez képest, így az OPEC-re nem nehezedik nagy nyomás, hogy tegyen drámai lépéseket a túlkínálat megszüntetése, illetve az olajárak emelkedése érdekében.

Az olajkartell megállapodott abban, hogy visszaveszi tagjai közé Gabont, amely két évtizede hagyta el a szervezetet. Napi 240 ezer hordóval Gabon az OPEC legkisebb olajkitermelő országa, egyben a szervezet 14. tagállama.

Kiemelt Partnereink