Gyártósor Borsos Balázs: a célgépek ideje lejárt

Borsos Balázs: a célgépek ideje lejárt

autopro.hu/P.M. | 2017.01.16 12:00

Borsos Balázs: a célgépek ideje lejárt

A célgépeket egyetlen feladat elvégzésére tervezik, így a projekt végeztével kérdéses, hogyan lehet a berendezést az új termelési céloknak megfelelően átalakítani – véli B&O Engineering Kft. ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

Napjainkban egyre több vállalat ismeri fel, hogy hosszútávú érdeke tevékenységének fenntartható végzése, növekvőben van azon vállalatok száma, amelyek tudatosan törekszenek ökológiai lábnyomuk csökkentésére, a környezet értékeinek védelmére. Ennek megfelelően alakítják át munkafolyamataikat, cserélik le eszközeiket. A fenntartható fejlődés azonban nem csak a természet értékeinek közvetlen megőrzését jelenti, közvetett eszközökkel is megalapozható a hosszú távú tudatos gazdasági tevékenység. Számítanak a berendezések anyagai, energiafelhasználásuk nagysága és nem utolsó sorban költségeik is. Az ipari célgépek gyártása, működtetése, karbantartása nagy energia- és költségigénnyel jár, emellett ezek a berendezések egyetlen feladat ellátására készülnek. Élettartamuk végeztével helyettesítésük ismételt problémákat vet fel, nem is említve az újrahasznosítás mértékét és lehetőségeit. Az együttműködő robotok megjelenésével azonban javult a helyzet, az automatizáció rugalmassága növekedett, biztonságossá vált a korábbi hatékonysági mutatók javítása mellett.

– Az eddig használt egyedileg gyártott célgépek egyáltalán nem, vagy csak nagy anyagi befektetés után alakíthatók át egy másik termék gyártására, azonban erre a rugalmasságra egyre nagyobb szükség lenne, hiszen például az elektronikai vagy autóipari termékek életciklusai egyre rövidülnek – vélekedik a Universal Robots hazai disztribútora, Borsos Balázs, a B&O Engineering Kft. ügyvezető igazgatója.

Az együttműködő robotok könnyen átprogramozhatók, így minimális energia- és időbefektetéssel eltérő feladatok elvégzésére is használhatók. Egy ipari robot állandó, kiváló minőségű termékeket tud előállítani, ez kevesebb hibás terméket eredményez, tehát kevesebb lesz az elvesztegetett alapanyag. A robotok tartóssága is fontos tényező, a hosszú élettartam és a megbízhatóság pénzügyi fenntarthatóságot eredményez, hozzájárul az erőforrások tudatos felhasználásához, a stabilitáshoz. Emellett az energiafogyasztás sem elhanyagolható tényező. Az ipari létesítmények legnagyobb költségeinek egy része hatalmas energiafogyasztásukból adódik, amelyet csak ritkán fedeznek megújuló energiaforrásból. A fogyasztás csökkenthető energiahatékony robotok használatával.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink