Szolgáltatók Befektetőbarát várossá alakítja a HIPA Szolnokot

Befektetőbarát várossá alakítja a HIPA Szolnokot

autopro.hu/P.M. | 2017.04.05 15:37

Befektetőbarát várossá alakítja a HIPA Szolnokot

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) befektetésösztönzési, ágazati és kommunikációs vezetői, illetve szakértői továbbképzéseket indítanak az egyre inkább a beruházói érdeklődés középpontjába kerülő vidéki városok vezetőinek.

Hirdetés

A felkészítés célja, hogy a települések professzionálisabban kezeljék a már letelepedett, valamint a potenciális külföldi befektetőket egyaránt. A 2016 nyarán lezárult Befektetőbarát Település Programhoz kapcsolódó programsorozat első állomásaként Szolnokra látogatott a HIPA szakértői csapata.

A HIPA a nemzetközi befektetőkkel való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás mellett a magyarországi fogadó környezet felkészítését is kiemelt céljának tekinti, a jelentősebb nemzetközi beruházási projektek ugyanis egyre nagyobb mértékben vidéki városokat érintenek. Magyarország kinőtte Budapest-központúságát, amit a HIPA 2016-os eredményei is alátámasztanak: az ügynökség által sikeresen végigtárgyalt 71 befektetési projektből mindössze 9 valósult meg a fővárosban.

A HIPA által térítésmentesen biztosított Befektetőbarát Település Program 2015 őszén megtartott képzési napjain a települések képviselői többek között elsajátíthatták az alapvető befektetésösztönzési ismereteket, képet kaptak a befektetői látogatások menetéről, megismerkedtek a leggyakoribb befektetői kérésekkel, elvárásokkal. A képzés után benyújtott pályázatok közül Kazincbarcika városának prezentációja és stratégiája bizonyult a legjobbnak, így hozzájuk látogatott el a Magyarországra akkreditált nagykövetekből, kereskedelmi tanácsosokból, valamint a HIPA vezetőiből álló delegáció, egy befektetői site visit-et szimulálva.

A program utánkövetése, egyfajta after care látogatás keretében elsőként Szolnokra látogatott el a HIPA felsővezetőiből álló küldöttség, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatot a városvezetés felkészültségéről, a kiajánlható telephelyekről. Emellett a HIPA szakértői bemutatták az átalakult beruházás-támogatási rendszer Szolnok számára is kedvező változásait, továbbá a sikeres befektetői tárgyalások lebonyolításhoz elengedhetetlen gyakorlati tanácsokkal látták el a város képviselőit.

Kiemelt Partnereink