Szolgáltatók Azt hitte, a BMW-be nem tud belekötni Trump? Dehogynem!

Azt hitte, a BMW-be nem tud belekötni Trump? Dehogynem!

autopro.hu/B.B. | 2017.01.16 16:30

Azt hitte, a BMW-be nem tud belekötni Trump? Dehogynem!

Eddig úgy tűnt, csak az amerikai autógyártóknak kell beruházásaik miatt komolyabb összetűzésekre számítania az USA új elnökével. Izgulhatnak a német gyártók is?

Hirdetés

Már-már megszokottá válik, hogy 35 százalékos különadóval fenyeget meg autógyártókat Donald Trump, a változás most csak annyi, hogy úgy látszik, ezúttal a német gyártókon a sor. Az új elnök most a BMW 2019-ben átadni tervezett, mexikói beruházását vette célkeresztbe, és a bajor gyártó tudtára adta, hogy amennyiben nem változtat a tervezett beruházás helyszínén, jobban teszi, ha az USA piacára exportált autók után 35 százalékos különadóval számol.

Persze ezúttal is van – az elnök szempontjából egyszerű – módja a kilátásba helyezett adónak, hiszen Trump egész egyszerűen azt szeretné elérni, hogy a BMW az Egyesült Államokba helyezze át leendő gyárát.

Trump méltatta Németország gazdaságát és vállalatait, azonban (valószínűleg a mexikói beruházás miatt) úgy véli, a németek nem tisztességesek vele szemben. Trump kiemelte, hogy New York útjain sok Mercedes fut, cserébe viszont Németország útjain is hasonló arányban látna amerikai márkákat.

A BMW természetesen reagált a politikus megszólalására, és kiállt az épülő mexikói gyár mellett. Az ügyben a német gazdasági miniszter is megszólalt, Sigmar Gabriel a hektikus szólamok ellenére is türelemre intette a gyártót, írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink