Szolgáltatók Az igazi káosz az olajpiacon még csak most várható

Az igazi káosz az olajpiacon még csak most várható

MTI | 2016.04.01 10:06

Az igazi káosz az olajpiacon még csak most várható

Nem jutottunk még túl az olajipari átalakulások legnagyobb hullámain, írja a forbes.com. Várakozásuk szerint rövid távon ingadozó árakra lehet számítani, hosszabb távon viszont megnyugszik a piac.

Hirdetés

Az elemzés szerint rövid távon nehezen becsülhető meg az olajár alakulása. A piaci volatilitás a globális pénzügyi válság óta mostanában szökött fel a legmagasabb szintre két fő tényező, az amerikai palaolaj-kitermelés gyors növekedése miatt, illetve mert Szaúd-Arábia piaci részesedésének védelme érdekében feladta hagyományos kínálat- és árszabályozó szerepét.

Hosszabb távon azonban az olajárak alakulását két alapvető trend határozza meg, ezért a kilátások jobban behatárolhatóak. Az egyik fő tényező a legnagyobb olajfelhasználó, a közlekedés részarányának a csökkenése a keresletben, a másik pedig az olajtermelésben a nagy tőkeigényű technológiák részarányának a zsugorodása lesz. Mindkét tényező az olajárak hosszú távú emelkedése ellen hat.

A közlekedésben elsősorban az elektromos autók egyre erőteljes terjedése miatt csökken az olaj iránti kereslet. A forbes.com kiemeli, hogy a zöld járművek népszerűsége a csökkenő üzemanyagárak, a hagyományos meghajtáshoz képest magasabb vételár, és a hosszabb „tankolási” időtartam ellenére is rohamosan nő. Ráadásul az UBS elemzése szerint a csökkenő akkumulátorárak és adózási szabályok Európában 2021-re, Kínában 2025-re versenyképessé tehetik az elektromos autókat a hagyományos járművekkel szemben.

Az alternatív meghajtású járművek számának növekedése mellett a világpiacon természetesen a továbbiakban is nagyon sok olajra lesz igény. A fenti várakozásokkal kiegészítve ez hosszabb távon árstabilitást és nem túl magas olajárakat hoz.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink