Szolgáltatók Autóipari beruházásokat lebegtetett meg Orbán Viktor

Autóipari beruházásokat lebegtetett meg Orbán Viktor

MTI | 2016.02.11 15:14

Autóipari beruházásokat lebegtetett meg Orbán Viktor

Miskolc ma már nem a munkanélküliek, hanem a munkaerőt kereső vállalkozások városa – mondta a miniszterelnök a város polgármesterével, Kriza Ákossal közös sajtótájékoztatón, miután áttekintették a megyeszékhely fejlesztéseit.

Hirdetés

Orbán Viktor szerint a modern ipari várossá válás útján Miskolc jó ütemben halad. Megjegyezte, a pozitív oldalát nézi annak a jelenségnek is, hogy lassan munkaerőhiánnyal kell megküzdeni a városban. A futó fejlesztések között megemlítette az iparterület bővítését.

– Miskolcon nagy potenciál van, amit részben a város nagy népessége ad – mondta Orbán.

A kormányfő nagy lehetőségnek nevezte Miskolc ipari múltját is: a korábban ott dolgozó, képzett embereket, valamint a város egyetemét.

A diósgyőri ipari park, madártávlatból (dippark.hu)

Orbán Viktort kérdezték az északkelet-magyarországi és kelet-lengyelországi iparvidék autópályán való összekötésére vonatkozó tervről is, amellyel kapcsolatban közölte: a kormány szerint tarthatók a Miskolc-Kassa közötti szakasz elkészülésére vonatkozó szoros határidők, ami fontos, mert e nélkül a magyar-szlovák szakasz nélkül nem lehet összekötni a magyar és a lengyel iparvidéket.

– Nem egyszerűen miskolci belügyről beszélünk, hanem egy regionális, stratégiai kérdésről, amely a magyar gazdaság jövőbeli sikerét alapvetően befolyásolja: össze kell kötnünk a lengyel iparvidéket a magyar északi iparvidékkel. Ehhez persze a mostani politikai és második világháború után kötött békeszerződések értelmében át kell haladnunk Szlovákián is. De (...) ebben az egész történetben a szlovákok teljesítettek a legjobban – fejtette ki, kiemelve, hogy a szlovák fél jól halad az ipartengely létrehozásában.

Arra a kérdésre, hogy milyen újabb iparágak települhetnek Miskolcra, a miniszterelnök azt felelte: jelenleg is vannak az asztalon olyan gépjárműipari beruházások, amelyeknél két-három magyar város – köztük Miskolc – közül választanak a befektetők.

– Ezek a fejlesztések is abba az irányba hatnak, hogy Miskolc végre teljesen lerázza magáról az acélváros szürke porát, és egy dinamikus, fejlődő városa legyen Északkelet-Magyarországnak –
fogalmazott a Kriza Ákos polgármester.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink