Szolgáltatók A német vasutasok után a pilóták is tiltakoznak

A német vasutasok után a pilóták is tiltakoznak

MTI | 2014.10.19 15:17

A német vasutasok után a pilóták is tiltakoznak

A Lufthansa légitársaság pilótái október 20-21-én részleges sztrájkot tartanak, a munkabeszüntetéssel a belföldi járatokon közlekedő, közepes hatótávolságú Airbus 320-as és Boeing 737-es gépeket állítják le, közölte a pilóták szakszervezete, a Vereinigung Cockpit.

Hirdetés

A sztrájk hétfő délelőtt 11 órakor kezdődik, és kedd este 10-ig folytatódik. A Lufthansa 282 fővonali utasszállító repülőgépe közül 57 az Airbus 320-asok és 23 a Boeing 737-esek száma.

A munkaügyi vita tárgya a pilóták előnyugdíjazása. A pilóták szakszervezete korábbi, a társaság későbbi előnyugdíjazást akar. Ebben az ügyben ez lesz a nyolcadik pilótasztrájk április vége óta.

Az 5400 pilótát képviselő szakszervezet ragaszkodik az eddigi rendhez, amely szerint a pilóták 55 éves korukban előnyugdíjba mehetnek úgy, hogy törvényes nyugdíjuk 60 százalékát kapják a vállalati nyugdíjalapból a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig. A nagy nemzetközi konkurencia miatt költségérzékeny vállalatvezetés belemenne abba, hogy a régi pilóták számára változatlan maradjon a rendszer, de emelni akarja az előnyugdíj korhatárát az idén év eleje óta belépettek számára. Ezt a szakszervezet elutasítja. A megállapodás késik, annak ellenére, hogy a pilóta-szakszervezet felajánlotta: beszáll a rendszer finanszírozásába.

Az eddigi sztrájkok során 4400 járatot töröltek, ami több mint félmillió utast érintett a Lufthansa adatai szerint.

Október 18-19-én a mozdonyvezetők is sztrájkoltak Németországban bérköveteléseik támogatására. Emiatt a belföldi távolsági vonatmenetrend kétharmadát törölték.

Kiemelt Partnereink