Techtogether Űrprojekten dolgoznak a BME szakemberei

Űrprojekten dolgoznak a BME szakemberei

autopro.hu/P.M. | 2017.08.18 13:44

Űrprojekten dolgoznak a BME szakemberei

Az Európai Űrügynökség 65 ezer euró vissza nem térítendő támogatása a hétköznapi életben is hasznos űrtechnológiai fejlesztéseket segíti.

Hirdetés

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) technológia transzfer hálózata egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is felhasználjuk. Az ESA magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának feladata az űrtechnológiák megismertetése és azok hasznosításának elősegítése a gazdaság, az ipar vagy a hétköznapi élet bármely területén - írja a bme.hu.

Olyan projektek jelentkezését várták, amelyek űripari megoldást vesznek át és alakítanak a hétköznapokban is alkalmazható szolgáltatássá vagy termékké. Az egyik nyertes projekt egy „Mobil 5G hullámterjedési mérőberendezés”, amelyet a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéken fejlesztenek ki jelenlegi és korábbi kutatásokra alapozva. A jövőbeli 5G mobil kommunikációs technológia kiváló minőségű szolgáltatást nyújt majd, amely nagyobb átviteli sebességet biztosít elsősorban a sávszélesség és a használt frekvencia növelésével, amely korszerű és innovatív technológiákat igényel. A demonstrátor program végső eredménye egy hordozható beltéri 5G tesztberendezés, amely kulcsműszere lehet a hullámterjedési méréseket végző mérnököknek. Mivel az 5G technikát a közeljövőben várhatóan bevezetik, egy ilyen berendezésnek széleskörű alkalmazása lehet, így az űrcélokra kifejlesztett eszközt sikeresen alkalmazhatják a földi környezetben is.

A másik nyertes projekt a Superb rövidítésű, „Satellite image process UPon rEquest from Reports on Border security“ lett, amelyet a Montana Tudásmenedzsment Kft. fejleszt ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Határrendészeti Tanszékének és a Magyar Rendőrség Tudományos Tanácsának támogatásával.

A koncepció szerint a rendszer multimédiás adatokat, szöveges, hangi és képi információkat gyűjt össze múltbeli eseményekről, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével vet egybe a belső (rendőrségi) forrásokkal, valamint a médiában megjelent hírekkel és nyilvános tartalmakkal. Az eredmények alapján megkísérli meghatározni az események földrajzi helyét, egyúttal űrfelvételekkel veti egybe össze az események helyszínét, és ezeket együtt analizálja a megfigyelési adatokkal.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink