Techtogether Szijjártó: Győrben kell képezni Európa legjobb autóipari mérnökeit

Szijjártó: Győrben kell képezni Európa legjobb autóipari mérnökeit

MTI | 2017.07.13 15:30

Szijjártó: Győrben kell képezni Európa legjobb autóipari mérnökeit

Letették a mintegy 14,2 milliárd forint kormányzati támogatásból megépülő Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központ (FIEK) alapkövét a Széchenyi István Egyetemen. A beruházás azt a célt segíti, hogy az autóipari kutatások központjává tudjon válni Magyarország.

Hirdetés

A győri alapkőletételen, amelyen jelen volt a város polgármestere, az egyetem rektora és az Audi Hungaria vezetője is, Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági miniszter elmondta, a kormány azt a célt tűzte ki, hogy a kutatás-fejlesztésre szánt költségvetési források 2020-ra elérjék a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát, 2030-ra pedig a 3 százalékát. Az országok között azok lesznek sikeresek, amelyek elsőként lesznek képesek egyesíteni a termelést és a digitalizációt.

A tárcavezető kijelentette, hogy a kormány a szükséges fejlesztéseket elvégezte annak érdekében, hogy jövő év végéig az egész ország területén másodpercenként harminc megabites internetsebesség legyen elérhető, ami a legmodernebb ipari termeléshez is megadja a megfelelő alapot. 2020 végére pedig a másodpercenkénti száz megabites internetsebesség is elérhető lesz az ország egész területén.

A magyar gazdaság gerincét az autóipar, az elektronika és az informatika adja, amelyek az új gazdasági technológiák kifejlesztésében élen járnak. A jövőbeni siker pedig azon fog múlni, hogy megfelelő számban rendelkezésre állnak-e majd azok a szakemberek, akik az új korszak által támasztott követelményeknek megfelelnek.

Ennek érdekében a kormány olyan négyszereplős - iparági vezető vállalat, egyetem, helyi önkormányzat és kormány - modelleket hozott létre, amelyek a kormány támogatásával a nyitott egyetemi koncepcióra épülve olyan kutatási, technológiai műhelyeket hoznak létre, amelyek nyomán az adott régió felsőoktatási intézményei, vállalatai között szorosabbá válik az együttműködés.

A győri Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központ látványterve

Első körben nyolc ilyen FIEK központ valósul meg, amelyek közül az első és legnagyobb kormányzati költségvetési forrású a győri lesz.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: a kormány részéről az az elvárás a győri FIEK-kel kapcsolatban, hogy a kontinens legjobb tudásával rendelkező autóipari mérnökeit képezze, olyan kutatásokat hajtsanak végre, amelyek által az autóipari kutatások központjává tud válni Magyarország. A kutatások és együttműködések révén növekedjen a versenyképessége azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak, amik a nemzetközi piacon szeretnének megjelenni.
Szijjártó Péter hozzátette, hogy a FIEK-ben logisztikai kutatásokat, motorokhoz, elektromotorokhoz és turbófeltöltőkhöz kapcsolódó kutatásokat végeznek majd, de a térség kis- és közepes vállalkozásainak nemzetközi megjelenéséhez szükséges fejlesztések is ott történnek.

Kiemelt Partnereink