Techtogether Szélcsatornában vizsgálta 2018-as járművét a győri energiahatékony csapat – videóval

Szélcsatornában vizsgálta 2018-as járművét a győri energiahatékony csapat – videóval

autopro.hu/P.M. | 2017.04.11 15:00

Szélcsatornában vizsgálta 2018-as járművét a győri energiahatékony csapat – videóval

A SZEnergy Team szerint a 2013 óta használt energiahatékony autójuk elérte a teljesítőképessége maximumát, így jobb eredményt csak egy teljesen új koncepciójú autóval tud a csapat elérni. A 2017-es szezon lesz várhatóan a csapat aktuális járművének, a SZElectricitynek az utolsó éve.

Hirdetés

Pusztai Zoltán csapatkapitány szerint erre azért van szükség, mert a legnagyobb problémája a mostani autónak a légellenállás, ezt figyelembe véve tervezték meg az új járművet, nagy figyelmet fektetve az áramvonalas karosszériára. A csapat két tagja lehetőséget kapott a karosszéria áramlástechnikai vizsgálatára az ulmi főiskolán, ami az Erasmus Student Networkön keresztül valósult meg.

Nyugdíjba megy jövőre a győri Széchenyi István Egyetem kampuszán tevékenykedő csapat járműve

A kurzusra azért volt szükség, hogy a tervezett 3D modelleket ne csak CFD áramlástani szimulációs programban tudják vizsgálni, hanem valós környezetben, szélcsatornában is megfigyelhessék a körülötte létrejövő áramlásokat, ezzel validálva az elméleti munkát. A teszteket 3D nyomtatott modellek segítségével rekonstruálták.

Azt a három modellt vizsgálták meg szélcsatornás körülmények között, amik a szimulációk alapján legmegfelelőbbnek bizonyultak.

– A mérési eredmények alapján kiválasztottuk a legmegfelelőbb formát. A következő lépés, hogy a vizsgálatok alatt feltárt hibákat, leválási buborékokat megszűntessük, ami további mérést és CFD vizsgálatot von maga után. Az új autó megvalósításának legnagyobb problémája azonban az, hogy a csapat számára még ismeretlen karbon monocoque technológiával kiviteleznék a karosszéria készítését. Ehhez még rengeteg kutatómunkát kell végeznünk, illetve találni kell olyan vállalatokat, akik segítséget nyújthatnak az új technológia elsajátításában.

Kiemelt Partnereink