Techtogether Sokat jelent a csapatmunkában a női szemlélet

Sokat jelent a csapatmunkában a női szemlélet

autopro.hu | 2015.10.16 11:01

Sokat jelent a csapatmunkában a női szemlélet

Közeleg a Techtogether Automotive Hungary 2015 verseny, sorra bemutatjuk a résztvevő mérnökhallgatói csapatokat. A BME MotoStudent Team nem autót, hanem versenymotort épít.

Hirdetés

Igazi kuriózumként tekinthetünk a 17 csapat közül erre a fővárosi együttesre. Ők foglalkoznak ugyanis egyedüliként kétkerekű jármű fejlesztésével, éspedig azért döntöttek így, mert az egyetemükön mások még nem foglalkoztak ilyesmivel. Úgy látják, izgalmas kihívás egy új ösvényen elindulni, műszakilag és közösségileg egyaránt. Az általuk megcélzott spanyol szervezésű MotoStudent versenyt kétévente rendezik: az építendő jármű egyes alkatrészei adottak, míg más részegységeket a csapatok saját maguk terveznek és építenek meg.

Egy autós futamhoz képest kétségkívül veszélyesebbnek tűnnek a motoros versenyek, hiszen egy motorkerékpár irányítása sokkal összetettebb, és több odafigyelést igényel a pilóta részéről. Fel kell készíteni a pilótát arra, hogy jól tudja kezelni a kritikus helyzeteket. Eddig nem volt komoly balesetük a budapestieknek, de kellett már feladniuk versenyt ütközés miatt. A szabályzat erősen korlátozza, kiszűri a veszélyfaktorokat, a futamok előtti gépátvétel is igen szigorú. Emellett szimulációkkal és körültekintő tervezéssel csökkentik a kockázatokat a fiatalok.

Az általuk a tavalyi versenyre épített motor 250 köbcentiméteres volt, idén viszont más kategóriában indulnak: elektromos hajtást kap a jármű, 15 kilowattos erőforrással. A környezettudatossági szempontok mellett az is szerepet játszott a váltásban, hogy így a motor egyszerűbben vezethető, intenzívebben gyorsul benzines társainál.

Nagyon jól össze tudnak dolgozni a csapaton belül a fiúk és az egyetlen lány tag – mint mondják, sokat ad hozzá a közös munkához az eltérő, női szemlélet. Úgy látják, ez a szponzoráció területén is előnyt jelent, hiszen a támogatók döntését a technikai paramétereken túl a szentimentális tényezők is befolyásolják. Vagyis nem árt, ha a tehetség, tudás mellett szerethető is a hallgatói csapat.

Szűcs Marcell a csapat vezetője, ám a Hungexpo csarnokában Mádi Xénia irányítja majd társait

Más járműépítő együttesekhez hasonlóan nekik is van mentoruk – olyan szaktanár, aki a versenysorozat alatt figyelemmel kíséri a csapat tevékenységét és választ ad a felmerülő műszaki kérdésekre. Kihívást jelent számukra a tanulmányokat és a műhelymunkát időben összeegyeztetni, de fel sem merülhet, hogy utóbbi miatt elhanyagolják az előbbit. Ezt bizonyítja, hogy a csapat egyik gépészmérnök szakos tagja évfolyamelsőként diplomázott, a szakdolgozatát is a saját fejlesztései alapján írta. Szinte azt is mondhatnánk, a BME MotoStudent Team kifejlesztette saját duális képzését. Vallják, az ember a saját hibáiból tanul leginkább, a kétkezi munka sokat hozzáad az elméleti tudáshoz.

Sokszínű csapatot állítanak össze a Techtogether Automotive Hungary rendezvényre – a tavalyi győztesektől tanulva női csapatkapitánnyal érkeznek a Hungexpo csarnokába. A sikeres szereplés mellett szeretnék jól érezni magukat, és sok új kapcsolat kiépítésére is törekszenek. Élénk párbeszédet szeretnének folytatni a többi csapattal is: megnézni, ki mit fejlesztett, kinek mi sikerült vagy mivel küzdött meg leginkább. A verseny mellett tehát leginkább szakmai eszmecserének tekintik ezt a programot, ahol ők is megmutathatják, mekkora potenciál rejtőzik bennük.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink