Techtogether Pénzjutalmat kapott az egyetemtől a SZEnergy Team

Pénzjutalmat kapott az egyetemtől a SZEnergy Team

Pardavi Mariann | 2017.06.20 14:02

Pénzjutalmat kapott az egyetemtől a SZEnergy Team

Hazatért a magyar csapat a Shell Eco-marathon Europe-ról: a SZEnergy csapata támogatóik és a sajtó képviselői előtt számolt be az energiahatékony versenyen elért negyedik helyezésükről.

Hirdetés

Magyarországról három magyar team utazott Londonba, hogy a többi 168 csapattal az energiahatékonyság határait feszegessék, és kiderüljön, ki tud a legmesszebb utazni 1 liter üzemanyaggal vagy 1 kWh árammal. A Széchenyi István Egyetem hallgatói, a SZEnergy csapat a városi koncepció kategóriában versenyeztek.

A győri team lett az egyik legeredményesebb magyar csapat, negyedik helyezéssel zárták a versenyt. A szoros versenyben a 134 km/kWh teljesítménnyel megdöntötték a tavalyi eredményüket.

Pusztai Zoltán csapatkapitány elmondta a hazatérésük után rendezett sajtótájékoztatón: mivel a verseny egyik fontos alappillére a biztonság, ezért a fékrendszerre fordították a legtöbb időt a tervezés során. Egyebek melett egyedi féktárcsát, egyedi tengelycsonkállványt, speciális karboncsövet és rugózott felfüggesztést kapott a jármű. A fáradozások meg is hozták a kellő eredményt, ugyanis az első csapatok között mentek át a technikai és biztonsági vizsgálaton, sőt a teszteléseket követően az első mért teljesítményük is bíztató volt.

A csapatot a Széchenyi István Egyetem nevében dr. Dóka Ottó kutatási infrastruktúráért felelős rektorhelyettes köszöntette, aki szerint a fiatalok sikere az intézmény jó hírét viszi tovább, és sarkall középiskolásokat arra, hogy a győri intézményt válasszák továbbtanulásuk színhelyéül.

A rendezvényen méltatta a csapat munkáját dr. Lakatos István, a Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének vezetője is. Külön kiemelte, hogy a SZEnergy Team már tizedik éve áll rajthoz a versenyen, és ahogy munkájukat a megújuló energia, úgy a csapatot is az állandó megújulás hajtja. A tanszék nevében – ahogy a tavalyi verseny után is – százezer forintot ajánlott fel.

2008-ban és 2010-ben első, 2012-ben második helyezést értek el a győri hallgatók napelemes járművükkel az úgynevezett urban solar kategóriában. 2011-ben elnyerték a Shell Eco-marathon Europe Team Spirit különdíját. Mivel a 2012-es versennyel megszűnt a tisztán solar meghajtású járműosztály, 2013-tól elektromos kategóriában versenyez a csapat egy teljesen új járművel, amellyel 2014-ben negyedik helyezést értek el, 2015-ben és 2016-ban pedig a dobogó harmadik fokára állhattak.

Kiemelt Partnereink