Techtogether Melyik diplomával lehet a legtöbbet keresni a járműiparban?

Melyik diplomával lehet a legtöbbet keresni a járműiparban?

Gégény István | 2015.05.29 09:12

Melyik diplomával lehet a legtöbbet keresni a járműiparban?

Pontos választ aligha lehet adni a címbeli kérdésre. Azt viszont megmutatjuk, melyik hazai felsőoktatás frissdiplomásai mennyit keresnek az iparághoz kapcsolódó végzettséggel.

Hirdetés

Bár Nyugat-Európában más a trend, Magyarországon nagy hagyománya van a fizetések eltitkolásának. A motiváció nem mindig ugyanazon alapon nyugszik: amíg például egy ápoló, gyermekgondozó szégyentelenül keveset keres, addig egy egyetemi kancellár két nagyságrenddel többet is hazavihet. Ezekre derült legalábbis fény az elmúlt napok kampányai során.

Bennünket azonban elsősorban az érdekel, hogy a járműiparban elhelyezkedni tervező fiatalok milyen reményekkel vághatnak neki pályájuknak, legalábbis a bérezésüket illetően. Ehhez a Diplomás Pályakövető Rendszert (DPR) hívjuk segítségül, amelyhez a közelmúltban diplomázottak biztosítanak anonim módon adatokat.

A DPR legfrissebb felmérésébe 85 ezer főt vontak be, akik a 2009/10-es és a 2011/12-es tanévekben szerezték meg a felsőfokú végzettségüket alap- és osztatlan képzésben, illetve mesterképzésben. Az alábbiakban a járműiparhoz leginkább kapcsolódó három szakterület, a műszaki, gazdaságtudományi és informatikai képzések kapcsán összegeztük, a releváns felsőoktatási intézmények diplomája mennyit ér a piacon, kezdő havi bruttó bérben kifejezve.

Az összesített értékek természetesen nem adnak hű képet az egyéni teljesítményről, mégis jól látható, hol érdemes ma tanulnia annak, akinek a fizetés a prioritási lista csúcsán szerepel a karrierjét illetően.

Azt is megvizsgáltuk, melyik szakterület garantál jobb megélhetést: egyértelműen az informatika irányába lejt a pálya, és nem kérdés, hogy megéri mesterdiplomát szerezni.

A szakok szerinti bontásban a járműiparhoz kapcsolódó területek közül a villamosmérnököket értékeli leginkább a piac, de a gépészmérnökök sem panaszkodhatnak. Marketingesnek lenni annyira nem álomfizetéssel járó feladat, a klasszikus fizikus pálya meg(nem)becsültsége pedig látványosan zárja a sort.

Az utolsó, címkefelhő-alapú ábra azt mutatja, melyek a leggyakoribb frissdiplomás foglalkozások műszaki területen.

A frissdiplomások munkaerő-piaci helyzetét feltáró adatbázis a Felsőoktatási Információs Rendszer, a Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatainak összekapcsolásán alapul.

Kiemelt Partnereink