Techtogether Húsz éve tudja a győri egyetem, hogy a gyakorlati tudáshoz cégek is kellenek

Húsz éve tudja a győri egyetem, hogy a gyakorlati tudáshoz cégek is kellenek

autopro.hu/P.M. | 2016.10.14 12:56

Húsz éve tudja a győri egyetem, hogy a gyakorlati tudáshoz cégek is kellenek

Nem akut problémát kezelünk azzal, hogy gyakorlati helyeket biztosítunk a hallgatóknak, hanem befektetünk a jövőbe – ez volt a jubileumi program kulcsmondata. Húszéves ugyanis a Széchenyi István Egyetem gyakorlati rendszere, a Practing, amelynek során a hallgatóknak lehetőségük van a tanulmányaik alatt cégeknél gyakorlati tudásra szert tenni.

Hirdetés

A jubileumi konferencián többek között beszámolt a Practing vállalati oldaláról Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Motor Kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója, Molnár Csilla, az Opel Szentgotthárd személyügyi vezetője, Steszli Ádám, a Rába HR és kontrolling igazgatója, Kenyeresné Vörös Rita, az LuK Savaria személyügyi vezetője, Horváthné Borsodi Mónika, a Borsodi Műhely ügyvezetője és Csicsai Tamás, a Magna Cartop Systems gyárigazgatója.

Molnár Csilla, az Opel szakembere a rendezvényen elmondta, elsők között csatlakoztak a Széchenyi István Egyetem elképzeléséhez. Mint mondta, a vállalatuk volt az első multinacionális cég az országban, a vezetőség már akkor előrelátóan gondolkodott a munkaerő kérdését illetően. Jelenleg 1600-an erősítik az Opel munkatársi gárdáját, a vállalat törekvéseit jól szemlélteti a 2015 szeptemberében megnyitott Opel Tudásközpont.

– Ebben a központban benne van a Practing során megszerezett tapasztalatunk is. Ez a center befektetés a jövőbe számunkra, hiszen úgy gondoljuk, amit ma tudunk, az holnap már kevés lesz. Folyamatosan gondolkodni kell a holnapon.

Elmondta, a Practingos hallgatók több területen is kipróbálhatják magukat, legyen szó akár a gyártómérnökségről vagy a hengerfejgyártásról. Átfogó tudást kapnak, így összetett képük alakul ki, mivel szeretnének igazán foglalkozni a diploma után.

– Nemcsak arra jó a Practing, hogy a hallgatók gyakorlati tudást szerezzenek az elméleti mellé, hanem segít abban is, hogy a hallgatókból munkavállaló váljon.

Ez utóbbi gondolatot erősítette Steszli Ádám, a Rába szakembere is.

– A Practing olyan, mint a házasság előtti együttélés. Megismerik egymást a felek, megtudják, mik az elvárások a másik részéről – fogalmazott Steszli, utalva arra, hogy a gyakorlati képzés jó lehetőséget ad arra, hogy a hallgatóknak kialakuljon a munkamorálja. – Nem akut problémát kezelünk azzal, hogy gyakorlati helyeket biztosítunk a hallgatóknak, hanem befektetünk a jövőbe.

Kiemelt Partnereink